Ce este poluarea

Poluarea reprezintă eliberarea materialelor dăunătoare, cunoscute drept poluanți, în mediul înconjurător.

Poluarea nu este doar rezultatul activității oamenilor, întrucât cenușa vulcanică, spre exemplu, este considerată ca fiind materie poluantă.

Poluanții rezultați din activitatea umană sunt, printre alții, gunoiul menajer și materialele toxice rezultate din procesele industriale.

Materialele poluante au un efect negativ asupra mediului înconjurător, fie că vorbim de apă, aer sau pământ.

Mașinile pe care le folosim aproape în fiecare zi, pentru navetă sau activități de timp liber, eliberează emisii poluante în atmosferă, cu excepția mașinilor electrice.

Acestea nu emit gaze cu efect de seră în mod direct și reprezintă unul dintre modurile prin care ne putem reduce amprenta asupra mediului.

Generarea curentului electric sau a căldurii cu ajutorul centralelor pe gaz sau al celor pe cărbuni eliberează și ele cantități importante de emisii în atmosferă, iar pesticidele pot afecta și ele mediul înconjurător dacă ajung în lacuri sau râuri.

Tipuri de poluare

Există multe tipuri de poluare, iar printre acestea se numără poluarea aerului, a apei, a pământului, poluarea radioactivă și cea fonică.

Poluarea aerului este una dintre cele mai răspândite forme de poluare, în special în orașe, unde nivelul de contaminare a aerului este unul dintre cele mai ridicate de pe glob.

Însă nu doar orașele sunt afectate de calitatea slabă a aerului, întrucât cercetările sugerează faptul că 99% din aerul respirat de populația de pe glob depășește nivelul de poluare considerat ca fiind sigur de către experții OMS.

Contaminarea aerului cu gaze cu efect de seră este cauza a 4.2 milioane de decese pe an.

Poluarea apei este un alt tip de infestare care ne poate afecta în mod negativ sănătatea.

Apa se poate contamina cu diverse materiale, printre care deșeurile din plastic, pesticidele sau chiar deșeurile radioactive. Apa poate fi infestată și prin cauze naturale, cum ar fi paraziți, ceea ce o face neutilizabilă fără filtrarea adecvată.

Poluarea radioactivă poate fi extrem de periculoasă, și deși nu este neapărat letală în cantități mici, poate duce la mutații sau complicații.

Dezastrele nucleare, precum cele din Cernobîl sau Fukushima, pot lăsa urme de materiale radioactive timp de zeci de ani, poate chiar mai mult.

Totuși, centralele nucleare operaționale generează deșeuri radioactive din activitate, care trebuie depozitate în locuri special amenajate.

Poluarea fonică, o problemă persistentă în marile orașe

Poluarea fonică este un alt tip de contaminare de care oamenii nu se îngrijorează de cele mai multe ori, întrucât sunt obișnuiți cu lucruri precum zgomotul traficului, însă aceasta poate avea efecte nedorite asupra stării noastre de sănătate.

Aproximativ 60 de milioane de europeni au probleme legate de expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de zgomot.

Experții sunt de părere că zgomotele sub 70 de decibeli nu ne afectează sănătatea în mod negativ, însă expunerea pe termen lung la sunete ce depășesc 85 de decibeli pot reprezenta un pericol pentru starea noastră de bine.

Oamenii care locuiesc în marile orașe sunt printre cei mai expuși la nivelurile ridicate de zgomot, care pot genera stres, probleme legate de somn și chiar boli de inimă.

Poluarea fonică din mări și oceane, generată de transportul naval și alte activități pot afecta comportamentul animalelor, care se folosesc de sunete pentru a comunica unul cu celălalt și chiar cu grupuri.

Problema poluării cu plastic

Deșeurile din plastic reprezintă unul dintre cele mai grave moduri de contaminare a mediului înconjurător și este răspândită atât pe uscat, cât și în apele lumii.

Companiile au încercat de-a lungul timpului să reducă cantitatea de plastic utilizat în ambalaje și chiar produse, fie prin a reduce dimensiunea acestora, fie prin înlocuirea parțială sau integrală a plasticului.

Anumite țări sau administrații locale au încercat recent să impună reglementări pentru a opri poluarea cu mase plastice, prin forțarea companiilor să dezvolte alternative mai sustenabile sau chiar prin eliminarea utilizării plasticului în viitor.

Unii cercetători au descoperit că natura ne poate fi de ajutor în ce privește rezolvarea acestei probleme prin prisma viermilor care consumă plastic, însă nu ne putem baza pe această soluție pentru a continua să producem materiale plastice.

Pentru a combate în mod eficient poluarea cu mase plastice, trebuie ca în viitor să ne folosim de toate metodele pe care le avem la dispoziție, iar în viitor, vom fi nevoiți să dezvoltăm alternative sigure pe termen lung.

Cum ne afectează poluarea starea de sănătate

Toate formele de poluare ne pun în pericol sănătatea și ecosistemele, însă una dintre cele mai periculoase este poluarea aerului, întrucât nu putem înlocui aerul pe care îl respirăm.

Desigur, unii oameni pot schimba sursa de apă pe care o consumă pentru una de o calitate superioară și se pot muta în zone cu un nivel de zgomot redus, însă calitatea aerului la nivel global este în scădere, datorită industrializării și a numărului ridicat de vehicule care circulă pe șosele.

Fabricile, mașinile cu motoare pe combustibili fosili, transportul naval și cel aerian sunt doar câțiva dintre principalii contribuitori la infestarea aerului cu gaze cu efect de seră.

Particulele în suspensie cu un diametru mai mic de 10 micrometri pot ajunge în sistemul respirator conform experților, însă cele mai periculoase particule sunt cele cu un diametru de 2.5 micrometri. Acestea pot pătrunde mai adânc în plămâni și reprezintă un pericol și mai mare pentru sănătate.

Prin utilizare tehnologiilor de îndepărtare a carbonului și prin utilizarea metodelor puse la dispoziție de natură pentru purificarea aerului, putem reduce poluarea din aer. Totuși, acest lucru poate fi realizat într-o perioadă îndelungată și trebuie să ne asigurăm că nu vom elibera alte emisii în atmosferă care să anuleze progresul.

Poluarea apelor curmă anual sute de mii de vieți

Poluarea apei este un alt fenomen care afectează un număr mare de oameni de pe Pământ.

De fapt, mai bine de două miliarde de oameni locuiesc în zone cu acces limitat la apă potabilă, iar tot mai multe locuri din lume încep să rămână fără surse de apă pentru uz casnic din cauza schimbărilor climatice.

Poluarea apei are un rol major în această problemă, întrucât contaminarea apei potabile poate duce la boli precum holera sau febra tifoidă, care ucid anual circa 485.000 de oameni.

În 2020, doar 74% din totalul populației la nivel global folosea apă din surse certificate ca fiind sigure.

Asta înseamnă că 26% din oamenii de pe Pământ au utilizat apă din surse care în mod normal nu sunt recomandate pentru utilizare în gospodărie.

Deșeurile din plastic care ajung în apele de pe glob, scurgerile de chimicale și alte probleme de mediu cauzează infestarea apelor în mai multe zone ca niciodată, iar acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii pot înghite în medie până la cinci grame de plastic pe săptămână.

Fie că este naturală sau cauzată de om, poluarea reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătatea noastră și ne poate scurta speranța de viață.

Pentru a ne asigura că umanitatea va avea un viitor mai sănătos, trebuie să oprim toate formele de poluare care ne afectează starea de bine, precum poluarea aerului și contaminarea cu mase plastice.

În plus, acest lucru ne va permite să protejăm mediul înconjurător și ecosistemele care sunt cruciale pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.