După cum am precizat la început, mările și oceanele nu sunt de fel locuri liniștite, întrucât valurile, recifurile de corali, animalele care înoată și cutremurele contribuie la producerea zgomotelor.

Acest lucru este evident în special pentru animalele marine, deoarece acestea se bazează pe sunete pentru ecolocație și chiar pentru a diferenția un grup de celălalt.

Cercetătorii au reușit să determine, prin utilizarea hidrofoanelor, că și ghețarii produc zgomote puternice atunci când se crapă, iar aceste zgomote pot fi auzite de la mii de kilometri distanță.

Potrivit Clean Tehnica, chiar și activitatea umană timpurie, precum înotul sau pescuitul, genera zgomote în apele de pe glob, însă după ce am început să navigăm și să implementăm motoare pe vapoare și submarine, nivelul de zgomot a început să crească dramatic.

„Sunetul se propagă mai repede și mai departe în apă decât în aer. Ca rezultat al evoluției, multe organisme marine au ajuns să se bazeze pe sunete pentru aspecte cheie din viața lor. Aceste comportamente importante sunt puse în pericol de zgomotele din mediul marin, întrucât activitatea umană devine tot mai zgomotoasă și mai omniprezentă”, raportează cercetătorii care au efectuat studiul.

Tehnologia ne-ar putea fi de folos, prin dezvoltarea elicelor și motoarelor mai silențioase, în vreme ce turbinele eoliene pe mare ar putea fi proiectate astfel încât să plutească în loc să fie instalate direct pe fundul mării.

Prin implementarea motoarelor electrice pe navele care călătoresc pe distanțe lungi, am putea reduce nivelul de zgomot, iar pe deasupra, și nivelurile de poluare la nivel global.