Euronews.green scrie că țările aflate în sudul Europei, cum sunt Spania sau Italia, ar putea pierde cel mai mult din punct de vedere financiar, în vreme ce statele nordice ar putea beneficia de pe urma acestor efecte. În plus, oamenii care trăiesc în zonele cele mai sărace de pe glob, care sunt și cei mai puțini responsabili de aceste schimbări globale, ar putea suferi cele mai mari pierderi economice.

În prezent, schimbările climatice ne-ar putea costa peste 35 de trilioane de dolari anual până în 2049, potrivit cercetătorilor din cadrul Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) din Germania. Până în 2100, pierderile s-ar putea dubla dacă nu vor fi luate măsuri pentru a reduce aceste schimbări, avertizează cercetătorii.

Co-autorul studiului Leonie Wenz, cercetător climatic și economist, a declarat că „analiza noastră demonstrează faptul că schimbările climatice vor cauza daune globale importante în următorii 25 de ani în aproape toate statele din lume, chiar și în țări dezvoltate, cum sunt Statele Unite sau Germania, care ar putea pierde 11% din economie fiecare, iar Franța, 13%.”

Autorul principal al studiului și cercetătorul climatic Max Kotz a explicat că studiul a fost realizat în baza unei planete fără schimbări climatice și a fost aplicat pe o creștere estimată a PIB-ului global.

Astfel, aceștia estimează că PIB-ul planetei noastre ar putea scădea cu 19% comparativ cu cel al unei planete perfecte din punct de vedere climatic, însă anumite regiuni ar putea avea parte de creșteri economice, chiar dacă mai lente din cauza acestor fenomene.

În trecut, oamenii de știință s-au concentrat pe fenomenele meteo extreme ca fiind cele care afectează economia, cum ar fi furtunile, valurile de caniculă sau inundațiile, însă aceștia au descoperit acum că „impactul general este cauzat de creșterile temperaturilor medii.”

Danemarca și Germania sunt două dintre țările europene care ar putea să nu fie afectate la fel de tare precum Italia sau Spania, însă doar statele din regiunea Arctică, printre care Canada, Norvegia sau Suedia, ar putea crește din punct de vedere economic.

Cercetătorii au avertizat cu privire la faptul că, dacă încălzirea globală va fi limitată la 2 grade Celsius, limita de sus din cadrul Acordului de la Paris din 2015, pierderile financiare vor fi limitate la 20%, însă dacă ele vor crește, PIB-ul s-ar putea reduce și cu 60%.