Euronews.green scrie că din februarie 2023, fenomenele de albire au avut loc în cel puțin 53 de țări, teritorii și economii locale din lume, potrivit cercetătorilor din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) și International Coral Reef Initiative. Albirea coralilor are loc atunci când coralii stresați expulzează algele pe care le-ar consuma în mod normal și care le oferă culoarea acestora.

Dacă procesul are loc de mai multe ori la rând, coralii pot muri. Recifurile de corali sunt foarte importanți pentru ecosistemele marine, pentru că ele previn eroziunea și creează un mediu foarte prosper pentru vietățile marine.

Pentru a afla mai multe despre importanța ecosistemelor marine și cum le putem proteja, am vorbit cu Alexandra Schnell, biolog marin și storyteller. Alex a făcut parte din echipa care a vizualizat și creat documentarul intitulat „Secretele Caracatiței”, care va fi transmis pentru prima dată în România în data de 22 aprilie, cu ocazia Zilei Pământului, pe Nat Geo Wild.

În ce privește albirea coralilor, ea a spus că „și noi am putut observa cum un mediu pe care l-am studiat atent s-a schimbat în rău în ultimii doi ani.”

În anul 2022, albirea coralilor a afectat 90% din unul dintre cele mai mari recifuri de corali, Marea Barieră de Corali din Australia.

Alex este de părere că „problema uriașă este pierderea biodiversității, iar acest lucru se întâmplă din cauza deșeurilor, pescuitului necontrolat sau a schimbărilor climatice, astfel că pierdem specii la o rată alarmantă, specii pe care nici nu știm că le pierdem.”

Albirea coralilor a devenit o problemă tot mai mare încă de când 2023 a fost numit cel mai fierbinte an din istorie, iar pentru 2024, experții climatici nu au speranțe mai mari.

„Pe măsură ce oceanele vor continua să se încălzească, albirea coralilor devine tot mai frecventă și severă”, spune Derek Manzello, cercetător în cadrul NOAA.