Euronews.green scrie că acest lucru îi poate afecta mai tare pe copiii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani, iar băieții pot simți efectele mai amplificat, dat fiind faptul că ei se maturizează mai lent. Descoperirile le aparțin cercetătorilor din cadrul Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).

Studiul își propune să completeze cercetările anterioare, care sugerează că expunerea la poluare pe timpul sarcinii și în copilărie afectează negativ dezvoltarea creierului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au examinat 1.700 de femei gravide și pe copiii acestora din patru regiuni ale Spaniei, iar oamenii de știință au estimat nivelurile de dioxid de azot la care au fost expuse gravidele, dar și copiii acestora în primii lor 6 ani de viață.

Potrivit descoperirilor, copiii cu vârste cuprinse între 4-6 ani care au fost expuși la poluarea aerului cu gaze cu efect de seră au o durată mai redusă de atenție, în vreme ce dioxidul de azot începe să îi afecteze mai serios după vârsta de 2 ani.

Anne-Claire Binter, autor în cadrul studiului și cercetător postdoctoral în cadrul ISGlobal, a declarat că „privind cortexul prefrontal, parte a creierului care este responsabilă de funcțiile de execuție, se dezvoltă încet pe perioada sarcinii și a copilăriei.”

„La băieți, asocierea dintre expunerea la dioxid de azot și durata de atenție poate fi mai pronunțată, creierul lor maturizându-se mai lent, ceea ce îi poate face mai vulnerabili”, explică aceasta.

Totuși, un studiu precedent realizat de către ISGlobal a sugerat că, în ce privește expunerea prenatală, fetele au fost afectate mai sever, sugerând că limitarea expunerii la poluare în primii ani de viață poate reduce șansele de îmbolnăvire serioasă.

„Chiar și efectele mai slabe rezultate din expunerea la o cantitate mai mică, similare celor din cadrul studiului nostru, poate avea consecințe mai mari la nivel de populație. Expunerea la poluarea generată de trafic este un factor negativ în dezvoltarea generațiilor viitoare”, adaugă Binter.

Agenția Europeană de Mediu (AEM) estimează că anual, aproximativ 1.200 de copii și adolescenți sunt uciși din cauza poluării aerului pe continent.