Conform Euronews.green, coralii, crescuți de către oamenii de știință din cadrul proiectului World Coral Conservatory, vor face parte din cel mai mare recif de corali al Europei, adaptându-se la familiile de corali care se găsesc deja acolo.

Nienke Klerks, biolog în cadrul grădinii zoologice olandeze, a declarat că „acesta este primul proiect în care au fost păstrați corali a căror origine este cunoscută. Pentru că știm de unde provin, îi putem reintegra în ecosistemul respectiv. De aceea este important să avem grijă de ei aici, pentru că în sălbăticie, situația nu este prea bună.”

Coralii, care sunt esențiali pentru dezvoltarea și supraviețuirea altor vietăți marine și a ecosistemelor, au fost grav afectați de încălzirea marilor ape ale planetei. Dacă sunt expuși la niveluri neobișnuit de ridicate de căldură, aceștia mor prin albire, fenomen care poate avea un efect de domino asupra faunei locale.

Am vorbit recent cu Alexandra Schnell, biolog marin și participantă în cadrul documentarului „Secretele Caracatiței”, care ne-a povestit mai multe despre importanța protejării ecosistemelor marine, inclusiv a populațiilor de corali, care au avut parte de un declin în Australia.

Marea Barieră de Corali a Australiei, unul dintre cele mai mari ecosisteme globale de corali, a pierdut circa 90% din populația de corali în urma unui episod de încălzire a apelor din anul 2022.

Astfel, mai multe echipe de cercetători din lumea întreagă încearcă acum să ajute populațiile de corali să revină la normal, ajutând toate ecosistemele marine prin acest proces.

Ronald Osinga, biolog marin specializat în studiul coralilor la Universitatea Wageningen din Olanda, a explicat că „recifurile de corali sunt primele ecosisteme care vor dispărea complet din cauza schimbărilor climatice.”

Există experți, cum este Terry Hughes de la Universitatea James Cook din Australia, care sunt de părere că liderii planetei și companiile pot face mai multe pentru a opri schimbările climatice, pentru că „nu putem înlocui ecosistemele magnifice cu un acvariu.”