Euronews.green scrie că acestea sunt descoperirile experților din cadrul Agenției Europene de Mediu (AEM), care susțin că dintre cele 19.000 de proiecte verificate, 91% se bazează pe ceea ce ne oferă natura. Astfel, îngrijirea parcurilor, a pădurilor urbane și facilitarea retenției naturale de apă, cu ajutorul copacilor și al spațiilor verzi, sunt unele dintre cele mai populare măsuri implementate de autorități.

Aceste soluții nu oferă doar protecție împotriva inundațiilor și valurilor de caniculă, ci pun la dispoziția cetățenilor spații recreaționale ideale și contribuie, totodată, la reducerea poluării și a temperaturilor. Totuși, dată fiind magnitudinea schimbărilor climatice din prezent, trebuie implementate și alte soluții la nivel de infrastructură pentru a ne proteja cât mai bine orașele.

Transportul alternativ, cum este mersul pe bicicletă și promovarea mașinilor hibrid și a celor electrice sunt alte două măsuri care pot juca un rol crucial în reducerea temperaturilor și a poluării în orașele poluate din Europa.

Ine Vandecasteele, exper în ce privește adaptarea urbană în cadrul AEM, a declarat că „marile orașe se numără printre pionierii acestor schimbări pentru că ele au și bugetele care permit aceste schimbări și pot fi chiar mai ambițioase decât eforturile la nivel național.”

Pe măsură ce populația crește, se ridică tot mai multe blocuri de locuințe pentru acomoda locuitorii, însă orașe precum Ghent în Belgia limitează posibilitatea de extindere a companiilor de construcții și le obligă pe acestea să creeze și spații verzi pentru recreere în apropiere, astfel încât să nu existe doar zone betonate.

Adaptarea climatică trebuie personalizată după nevoile fiecărui oraș, spun experții, cum sunt de exemplu orașele din zona Mării Mediterane, care se confruntă cu multă secetă și valuri mai frecvente de caniculă.

„De exemplu, pentru combaterea valurilor de caniculă tot mai frecvente din orașele mediteraneene sau pentru adaptarea la ploile tot mai frecvente din vestul Europei. Este nevoie de networking între autorități, care trebuie să împărtășească cele mai bune practici”, adaugă Ine.

Recent, unele dintre cele mai importante organizații meteorologice din lume au declarat recent că Europa este continentul cu cea mai rapidă creștere a temperaturilor de pe glob, valorile medii fiind de două ori mai mari decât orice alte regiuni din lume.

Experții climatici din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale a ONU și agenției climatice europene Copernicus sunt de părere că Europa încă se poate redresa, dacă va investi în dezvoltarea pieței de energie regenerabilă, cum ar fi cea solară sau eoliană, într-un efort de ameliorare a schimbărilor climatice. În 2023, 43% din electricitatea Europei a fost produsă de surse verzi, comparativ cu 36% în anul precedent, iar sursele curate au depășit astfel combustibilii fosili în producția energetică pentru al doilea an consecutiv.