Euronews.green scrie că 170 de bizoni au fost introduși în pădurile României cu mai mulți ani în urmă, iar aceștia ar putea să capteze și să stocheze emisiile de carbon echivalente cu prezența anuală pe drum a 84.000 de vehicule pe benzină.

Experții din cadrul Universității Yale spun că populațiile de bizoni ne pot ajuta să devenim mai rezilienți din punct de vedere climatic, iar hrănirea acestora pe o suprafață de 48 de kilometri pătrați ar putea ajuta la captarea a 54.000 de tone de emisii de carbon. Asta înseamnă de 10 ori mai mult decât ar fi putut capta ecosistemul respectiv fără participarea activă a bizonilor.

Bizonii ajută mediul înconjurător din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aceștia consumă iarba, care la rândul său a captat emisii de carbon, apoi reciclează nutrienții respectivi și îi reintegrează în ecosistem sub formă de fertilizanți, facilitând creșterea plantelor. Totodată, în urma procesului de hrănire, bizonii împrăștie semințele și prin tasarea solului, previn eliberarea emisiilor de carbon.

Maheen Khan, cercetător climatic în cadrul WWF Olanda, a declarat că „aceste rezultate impresionante ne arată care poate fi impactul reintroducerii speciilor de animale în ecosistemele planetei pentru a crește capacitatea de captare a carbonului.”

Vânarea accelerată a bizonilor între secolele 17 și 19 a cauzat o scădere dramatică a populației de bizoni, ceea ce a dus aproape la dispariția acestora. România a reintrodus bizonul în sălbăticie în anul 2014, după aproximativ 200 de ani de dispariție, iar repopularea a fost un succes.

În prezent, în jur de 7.000 de bizoni se află acum în Polonia, Lituania și Ucraina, printre alte zone din Europa de Est.

Experții din cadrul Global Rewilding Alliance au început o colaborare cu cercetătorii din cadrul Universității Yale pentru a dezvolta un model computerizat prin care se poate determina potențialul de captare al carbonului dintr-o anumită locație, dacă fauna ar fi reintrodusă.

Profesorul Oswald Schmitz, cercetător la Yale SChoold of Environment și autor principal al raportului, a declarat că „acest studiu arată faptul că animalele ar putea crește bugetul de carbon al unui ecosistem cu 60-90%, uneori chiar mai mult, față de cazurile în care animalele respective au fost absente.”

Echipa de cercetători vor să aplice acum modelul la nivel global pentru a-și da seama care sunt zonele care ar beneficia din punct de vedere climatic de repopularea cu bizoni.