Conform Euronews.green, temperatura medie din luna aprilie a fost cu 0.67 grade Celsius mai mare la nivel global în 2024, comparativ cu media dintre 1991 și 2020, respectiv cu 0.14 grade Celsius peste anul 2016, care a deținut până în prezent recordul. Europa a înregistrat cu 1.49 grade Celsius mai mult în termometre, prin comparație cu perioada de referință 1991 și 2020, fiind al doilea cel mai fierbinte aprilie din istoria continentului. Țările est-europene au avut parte de zile mai călduroase, în vreme ce statele nordice au înregistrat temperaturi sub medie.

Temperaturile globale ale oceanelor au fost și ele neobișnuit de ridicate în aprilie, la 21.04 grade Celsius, comparativ cu 21.07 grade în martie. Acest lucru nu poate fi atribuit neapărat fenomenului El Niño, fiindcă acesta a început să scadă per total în intensitate.

Carlo Buontempo, Directorul C3S, a declarat că „deși variațiile de temperatură asociate cu ciclurile naturale, cum este cazul lui El Niño vin și pleacă, energia suplimentară captată în oceane și în atmosferă din cauza concentrațiilor crescute de gaze cu efect de seră va continua să ducă temperaturile globale la noi recorduri.”

Regiunile europene din nord-vest, nord-est și cele centrale au avut parte de mai multe precipitații decât era normal, în vreme ce regiunile mediteraneene sau vestul Balcanilor au fost mai secetoase, ceea ce a dus la extinderea perioadei secetoase din Spania și Italia.