Euronews.green scrie că acestea sunt descoperirile cercetătorilor din cadrul think tank-ului energetic Ember, care sugerează că extinderea instalațiilor solare și eoliene au ajutat la depășirea recordului stabilit cu un an înainte, în 2022. Aceștia au analizat date din 80 de state care reprezintă 92% din cererea globală de energie, dar și date istorice din 215 țări și susțin că energia produsă de combustibilii fosili începe să piardă teren.

Dave Jones, director of global insights în cadrul Ember, a declarat că „viitorul regenerabilelor este aici. Energia solară mai ales are parte de o creștere mai rapidă decât și-ar fi putut închipui cineva.”

Anul trecut, panourile solare au fost cea mai mare sursă de generare a energiei, furnizând peste dublul produs de centralele pe cărbuni, iar astfel și-a păstrat statutul de sursă energetică cu cea mai rapidă creștere pentru al 19-lea an la rând.

Țările membre UE au generat 44% din totalul energetic din surse regenerabile, ceea ce a ajutat regiunea să rămână în fruntea energiei fără emisii, iar expansiunea rapidă a centralelor solare și eoliene a contribuit cu 17% la creșterea generală globală în 2023.

Unul dintre rezultatele crizei energetice a fost faptul că cererea a scăzut, ceea ce a ajutat la reducerea dependenței de combustibili fosili. Experții în energie au crezut că cererea va mai crește la finalul lui 2023 - începutul lui 2024, însă obiceiurile de consum par să se fi stabilizat, spun aceștia.

Sarah Brown, director de programe europene în cadrul Ember, a declarat că „nu putem nega faptul că a existat un impact generat de consum în ce privește reducerea consumului de energie din combustibili fosili, dar panourile solare și centralele eoliene au jucat un rol semnificativ pentru înlocuirea lor.”

Cercetătorii din cadrul Ember spun că producția de energie din surse nepoluante ar fi fost chiar mai mare anul trecut, dacă nu existau secetele care au afectat statele focusate pe hidroenergie, printre care se numără și China. Seceta a forțat state precum China, Vietnam și Mexic să apeleze la cărbuni pentru producția de energie, ceea ce a dus la o creștere în producția sa de 95% comparativ cu anul precedent.

Dave Jones a adăugat faptul că „2023 a fost cel mai probabil un punct de cotitură - un vârf al emisiilor din sectorul energetic - un punct de cotitură în industria energetică. Însă pasul cu care emisiile vor scădea este strâns legat de cel cu care se dezvoltă sursele regenerabile.”