Euronews.green scrie că numărul călătoriilor efectuate cu mijloacele de transport în comun au crescut cu 20% de când acest serviciu a fost făcut gratuit pentru toată lumea acum cinci luni. Potrivit cifrelor oficiale, în primele trei luni de la introducerea gratuității, numărul călătorilor care au ales să meargă cu autobuzul sau tramvaiul a crescut cu 23.7% comparativ cu primele trei luni ale anului 2019.

O creștere sesizabilă a numărului de călători a fost observată în perioadele mai libere, ceea ce indică faptul că mulți oameni au folosit acest serviciu pentru relaxare și pentru socializare. Datele obținute până în prezent au ajutat operatorul serviciului de transport public să înțeleagă faptul că anumite linii trebuie suplimentate în anumite intervale orare pentru a putea face față numărului mai mare de călători.

Cifre definitive ar putea fi disponibile în luna decembrie a acestui an, când se va împlini un an de la introducerea gratuității. Dispozitivele de numărare a călătorilor au fost implementate la intrarea în vehicule în luna noiembrie a anului trecut pentru a oferi date mai precise cu privire la numărul de călători care urcă în mijloacele de transport.

Introducerea gratuității pentru transportul în comun reprezintă o parte din strategia implementată de autoritățile din Montpellier pentru a facilita dezvoltarea mobilității cu emisii zero, care include și zonele cu emisii reduse sau pistele pentru biciclete. Pentru a compensa pierderile financiare survenite ca urmare a introducerii gratuității, autoritățile au crescut taxele, care vor acoperi costurile de întreținere și operare a vehiculelor.