Potrivit CNBC, printre obiectele afectate se numără sacoșele pentru cumpărături, tacâmurile și paiele care sunt realizate din materiale plastice sau care au în compoziție mase plastice care sunt greu de reciclat.

Guvernul a declarat că obiectele de uz sanitar care sunt realizate din plastic fac excepție de la regulă.

Legea va intra în vigoare din decembrie 2022, iar vânzarea acestor obiecte va fi interzisă din decembrie 2023, ceea ce ar trebui să le ofere afacerilor suficient timp pentru a se pregăti pentru tranziție și pentru a-și epuiza stocurile.

Datele de la guvern arată că plasticul de unică folosință reprezintă cea mai mare parte din deșeurile din plastic care ajung pe țărmul Canadei, întrucât 15 miliarde de sacoșe pentru cumpărături sunt folosite anual, iar 16 milioane de paie în fiecare zi.

Potrivit premierului Justin Trudeau, legea va ajuta la eliminarea a aproximativ 1.3 milioane de tone de deșeuri din plastic în următorul deceniu, echivalentul a un milion de saci menajeri.

„Am promis că vom interzice plasticul de unică folosință și ne ținem de promisiune”, a declarat premierul Canadei.

Pentru a se adresa problemei deșeurilor din plastic la nivel internațional, Canada va înceta și exporturile de mase plastice până la finalul lui 2025.

Steven Guilbeault, ministrul federal al mediului și al schimbărilor climatice, a declarat că „până la finalul anului, nu vei mai putea importa sau produce aceste plastice dăunătoare. După aceea, afacerile vor începe să ofere soluțiile sustenabile pe care canadienii și le doresc, fie că vorbim despre paie din plastic sau sacoșe reutilizabile.”