Cum am menționat anterior, deșeurile din plastic reprezintă o problemă serioasă cu care se confruntă majoritatea țărilor, care încearcă să oprească aceste deșeuri din a ajunge în mediul înconjurător, dar plasticul care ajunge în corpul nostru este o cu totul altă problemă care poate declanșa anumite probleme medicale.

Potrivit Euronews, studiul realizat de către experții de la Universitatea de Medicină din Viena arată că oamenii înghit, în medie, cinci grame de micro și nanoplastice în fiecare săptămână, iar studiile precedente arată că particulele de plastic există și în sângele și organele noastre.

Alte studii au demonstrat că microplasticele sunt dăunătoare și pentru copiii nenăscuți.

De la începutul anilor '50, au fost fabricate mai bine de 8.3 miliarde de tone de plastic, iar 79% au ajuns în gropi de gunoi sau, mai rău, în mediul înconjurător.

Plasticul aruncat se descompune în timp în micro și nanoparticule care intră în sol și în apă.

Micropalsticele, care sunt între 0.001 milimetri și 5 milimetri și nanoplasticele, care sunt mai mici de 0.001 milimetri, ajung pe mesele noastre sub formă de fructe de mare sau chiar fructe și legume.

Sticlele de apă sunt probabil cel mai ușor mod prin care plasticul ajunge în corpurile noastre, iar oamenii care beau între 1.5 și 2 litri de apă pe zi înghit în medie 90.000 de particule pe an.

Studiul susține că „cei care beau apă de la robinet, în funcție de poziția geografică, pot reduce numărul de particule înghițite la 40.000.”

Aceste particule pot fi găsite și în microbile, care sunt utilizate într-o multitudine de produse de sănătate și frumusețe.

Un studiu realizat de către ONG-ul Plastic Soup Foundation arată că 9 din 10 cosmetice de la companii precum L’Oréal Paris, Garnier și Nivea conțin particule de microplastice.

Efectele pe care plasticul înghițit le are asupra organismului uman nu sunt cunoscute în totalitate, iar cercetătorii continuă să studieze problema, însă studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena confirmă faptul că micro și nanoplasticele care intră în sistemul nostru digestiv pot duce la schimbări ale compoziției florei intestinale.

Aceste schimbări au legătură cu boli metabolice, cum ar fi obezitatea, diabetul și boala hepatică cronică.

„Particulele acestea pot declanșa inflamări locale și răspunsul imun al organismului, și s-a descoperit că nanoplasticele acționează anumite reacții care pot duce la apariția cancerului”, a adăugat studiul.

Există lucruri pe care le putem face pentru a evita contactul cu microplastice și nanoplastice, parțial cel puțin, prin încălzirea la microunde a mâncării în vase de porțelan în loc de cele din plastic sau prin ventilarea cât mai frecventă a casei, de exemplu.

Desigur, încearcă să eviți ambalajele de plastic atunci când cumperi sau comanzi mâncare pe cât posibil și bea apă de la robinet filtrată, întrucât aceasta conține mult mai puține particule de plastic în comparația cu apa îmbuteliată.