Conform Reuters, procentul de oameni care vor interzicerea plasticului de unică folosință e în creștere, față de 71% în 2019. De asemenea, persoanele care vor folosirea la o scară mai mică a acestor materiale e în creștere în ultimii 3 ani de la 75% la 82%. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 20.000 de persoane în 28 de țări.

90% din cei care au participat la studiu spun că ar susține un tratat internațional care să reglementeze folosirea plasticului de unică folosință. Cu toate acestea, măsurile pot fi diverse, de la colectare mai bună, reciclare, până la interzicerea cu totul a plasticului de unică folosință.

„Oamenii și-au spus părerea foarte clar. Responsabilitatea și oportunitatea sunt în mâinile guvernelor acum pentru a adopta un tratat internațional privind folosirea plasticului de unică folosință pentru a putea elimina această sursă de poluare”, a spus Marco Lambertini, director general al ONG-ului WWF.

Specialiștii avertizează că dacă Organizația Națiunilor Unite nu se poate pune de acord pentru o modalitate de a reduce poluarea prin plastic, vom avea efecte catastrofale asupra ecosistemelor naturale în următoarele decenii, iar multe specii marine sunt pe cale de dispariție. De asemenea, plasticul distruge ecosisteme sensibile, cum ar fi recifurile de corali.

Conform sondajului, țările cele mai favorabile intervenției dure asupra plasticului de unică folosință sunt Columbia, Mexic sau India. Există și o explicație pentru acest lucru. Țările în curs de dezvoltare sunt destinația finală pentru mare parte din resturile industriale create de plasticul de unică folosință. 85% din persoanele care au participat la sondaj spun că producătorii și retailerii globali sunt responsabili pentru a reduce, refolosi și recicla ambalajele din plastic.