Politici în materie de schimbări climatice: ce sunt
Ne referim la politici în materie de schimbări climatice atunci când vorbim despre legi implementate de o țară, un stat sau de un corp format din mai multe de țări, cum ar fi Uniunea Europeană, care au rolul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero până la o anumită dată. Acest lucru este necesar pentru a ne asigura că putem limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius.
Acest lucru va fi realizat cu ajutorul mai multor măsuri, printre care reducerea emisiilor din industriile transportului, a energiei și a construcțiilor.
Nu doar că politicile în materie de schimbări climatice promovează sursele de energie regenerabilă și mașinile electrice, ci ele vorbesc și despre eficiența energetică și reducerea utilizării plasticului de unică folosință, elemente foarte importante în discuție.
Și agricultura este o industrie foarte importantă care produce foarte multe emisii de metan, mai ales prin creșterea animalelor. Deși este adevărat că fermierii francezi au reușit să folosească aceste emisii pentru a-și alimenta echipamentele agricole, este clar mai bine să nu eliberăm aceste emisii. Aici ne putem folosi de mai multe politici în materie de schimbări climatice, pentru a dezvolta un sistem agricol mai sustenabil și să adoptăm agricultura verticală pentru viitor.
De ce avem nevoie de politici în materie de schimbări climatice
Unii experți în materie de climă sunt de părere că, dacă vom fi neutri din punct de vedere al emisiilor până la jumătatea secolului, vom putea preveni evenimente dezastruoase care ne-ar putea pune viața în pericol, dar pentru a face acest lucru, vom avea nevoie de politici în materie de schimbări climatice bine puse la punct. Asta înseamnă că guvernele trebuie să acționeze pentru a implementa legi care previn eliberarea unor cantități mari de emisii de gaze cu efect de seră.
În același timp, autoritățile ar trebui să îi ajute pe cei care vor să adopte surse regenerabile de energie și care vor să achiziționeze echipamente mai eficiente energetic, atât la nivel industrial, cât și în gospodărie.
Evenimentele declanșate de schimbările climatice le costă mult pe unele țări din lume, motiv pentru care implementarea de politici în materie de schimbări climatice este esențială în aceste teritorii, dar nu numai, pentru că uneori și aceste evenimente sunt interconectate.
Și aceste eforturi pot fi încadrate la categoria de politici în materie de schimbări climatice și sunt foarte importante pentru țările care își doresc să facă parte din viitorul verde, dar nu își permit financiar.
Tipuri de politici în materie de schimbări climatice
Există mai multe tipuri de politici în materie de schimbări climatice sau acțiuni climatice de reglementare, iar acestea variază de la un stat la altul. Cu toate acestea, unele dintre acțiunile respective sunt implementate aproape la nivel global, deoarece ele sunt unanim acceptate ca fiind foarte benefice pentru planetă și pentru omenire.
Electrificarea transportului se află pe lista de politici în materie de schimbări climatice adoptate la nivel global și se referă la transportul personal, cel public și la cel de marfă.
Mașinile, autobuzele, camioanele, navele și avioanele pe baterii și pe hidrogen sunt câteva dintre soluțiile implementate la nivel global pentru a reduce emisiile provenite de la una dintre cele mai poluante industrii din lume.
Promovarea și dezvoltarea de surse nepoluante de energie, precum panourile solare, centralele eoliene și a hidrocentralelor fac parte din lista de politici în materie de schimbări climatice care permit funcționarea societăților moderne, fără să ne compromitem viitorul cu combustibili fosili.
Din nou, statele mai sărace vor avea nevoie de ajutor pentru a adopta regenerabilele la scară largă, motiv pentru care un fond pentru schimbări climatice este necesar, astfel încât întreaga planetă să se poată decarboniza în mod egal.
Politici în materie de schimbări climatice la nivel global
Unele dintre politicile în materie de schimbări climatice implementate în lume includ viziunea Statelor Unite de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 50-52% în 2030 comparativ cu nivelurile din 2005, în vreme ce UE va permite doar vânzarea de mașini noi electrice sau alimentate cu combustibili sintetici din 2035. De asemenea, în SUA, 40% din investițiile federale vor fi redirecționate către climă și energie regenerabilă pentru comunitățile dezavantajate.
Și tehnologiile de captare a carbonului sunt importante dacă vorbim de politici în materie de schimbări climatice, deoarece acestea ne permit să eliminăm emisiile de carbon care sunt deja în atmosferă și chiar să prevenim eliberarea altor noxe. Tehnologia evoluează rapid și în acest domeniu, deoarece companiile sunt interesate de stocarea carbonului în ocean, iar oficialii ar trebui să se preocupe de limitarea impactului pe care îl au centralele pe combustibili fosili, înainte ca acestea să fie scoase din uz.
Foto - EcoLife - Electric and Hybrid Cars
Dacă sunt implementate corect și la timp, politicile în materie de schimbări climatice ne pot ajuta să ne reducem amprenta de carbon, în vreme ce ne vom putea alimenta societățile moderne cu energie curată și vom putea elimina corect deșeurile pe care le generăm.
Politicile în materie de schimbări climatice au nevoie de inovație în materie de tehnologii curate și vice-versa pentru a putea avea societăți durabile.
Comentezi?