Parlamentul a adoptat noua directivă cu 374 de voturi pentru, 235 împotrivă și 19 abțineri, care obligă companiile și partenerii acestora, printre care se numără furnizorii, producătorii și distribuitorii, să prevină, să înceteze sau să limiteze efectele negative pe care activitatea acestora îl au asupra planetei sau a comunităților. Printre aceste impacturi negative se numără sclavia, munca forțată, exploatarea forțată a copiilor, pierderea biodiversității și distrugerea habitatelor.

Un plan ideal de tranziție pentru companii

Regulile se vor aplica pentru companiile din UE și companiilor-părinte cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri globală de cel puțin 450 de milioane de euro. Sunt vizate și companiile care funcționează în sistem de franciză sau acorduri de licențiere în UE care au o identitate corporativă comună cu o cifră de afaceri globală de cel puțin 80 de milioane de euro sau cel puțin 22.5 milioane de euro generați prin redevențe.

Companiile vor trebui să adopte și un plan de tranziție pentru a avea o activitate compatibilă cu limitele de 1.5 grade Celsius impuse de Acordul de la Paris.

Parlamentarul Lara Wolters a declarat că „această lege reprezintă un compromis la care am ajuns după ani de negocieri dure. În următorul mandat, ne vom lupta nu doar pentru a implementa cât mai rapid această soluție, dar și pentru a transforma economia europeană în una mai sustenabilă.”

Directiva trebuie aprobată în mod formal de către Consiliul European, iar apoi semnată și introdusă în Jurnalul Oficial al UE.

Noile reguli (exceptând obligațiile de comunicare) se vor aplica gradual companiilor din UE (dar și celor non-UE care ating aceleași venituri în regiune):

  • începând cu anul 2027, companiile cu peste 5.000 de angajați și o cifră de afaceri globală de peste 1.5 miliarde de euro;
  • începând cu 2028, companiilor cu peste 3.000 de angajați și o cifră de afaceri globală de peste 900 de milioane de euro;
  • Începând cu 2029, tuturor companiilor rămase care se află în obiectivele directivei (inclusiv cele cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri globală de peste 450 de milioane de euro;