Reglementarea, care vrea să rezolve problema înmulțirii deșeurilor și să promoveze economia circulară, a fost aprobată cu 476 de voturi pentru, 129 împotrivă și 24 de abțineri.

Regulile includ, printre altele, o reducere a conținutului de ambalaje pentru produse (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), iar oficialii cer statelor membre UE să reducă în special cantitatea de ambalaje din plastic. Producătorii și importatorii vor trebui să se asigure de faptul că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

Anumite tipuri de ambalaje de unică folosință vor fi interzise începând cu data de 1 ianuarie, 2030. Printre acestea se numără ambalajele pentru fructe și legume neprocesate, ambalajele pentru alimente și băuturi procesate și consumate direct în cafenele sau restaurante și porții individuale (de exemplu condimente sau sosuri).

Pentru a preveni riscul de îmbolnăvire al consumatorilor, autoritățile de la Bruxelles au propus și o limitare a cantității de chimicale veșnice folosite în producția ambalajelor care intră în contact direct cu produsele alimentare.

Distribuitorii finali de alimente și băuturi ar putea fi, de asemenea, obligați să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce de acasă propriile recipiente pentru transportul acestora.

Noile reglementări prevăd și reguli mai stricte pentru reciclarea diferitelor forme de ambalaje, exceptându-le pe cele ușoare din lemn, dopurile de plută sau cele ceramice, de exemplu.

Până în 2029, 90% din ambalajele de plastic de unică folosință și containerele de metal pentru băuturi (de până la trei litri), vor trebui să fie colectate separat (prin sisteme de garanție-returnare sau alte forme, astfel încât să asigure o rată cât mai mare de colectare).

Raportorul Frédérique Ries, Renew, BE, a declarat că „UE stabilește ținte pentru reducerea ambalajelor, indiferent de materialele folosite. Noile reguli sprijină inovația și includ excepții pentru micro-întreprinderi. Interzicerea chimicalelor veșnice în ambalajele alimentare este o victorie uriașă pentru sănătatea consumatorilor europeni. Cerem acum sectoarelor industriale, țărilor și consumatorilor europeni să se implice pentru a lupta împotriva ambalajelor în exces.”