Amplasat în incinta parcului industrial Olympian Park North Bucharest, pe Șoseaua Odăii, centrul va gestiona și procesa ambalajele de băuturi colectate atât manual, de la comercianți, cât și de la automatele de returnare (RVM-uri).

Cu o suprafață de 10.000 de metri pătrați, centrul din Otopeni este cel mai mare hub regional din infrastructura de colectare dezvoltată de RetuRO, având o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare, adică 1,8 miliarde de ambalaje SGR.

Incinta este într-adevăr impresionantă, din punct de vedere al dimensiunilor, însă spațiul este necesar pentru a putea primi și depozita sacii cu ambalaje care vor ajunge aici din București și Ilfov. Asta pentru că până în prezent, aici au fost colectate aproximativ 70 de milioane de ambalaje, iar numărul acestora va crește pe măsură ce la raft vor fi disponibile doar sticle și doze cu simbolul „Ambalaj cu garanție”.

Cum arată centrul de numărare și sortare RetuRO din Otopeni

Dacă nu ai știi că este vorba despre un centru de numărare și sortare, ai putea să juri că te afli într-un depozit gol al unei companii de logistică, unde există benzi de transport pentru colete. Iar asta poate fi bine, pentru că cei 150 de angajați care vor lucra la centrul RetuRO din Otopeni în trei schimburi s-ar putea familiariza foarte rapid cu modul de lucru, dar și cu atmosfera dintr-o astfel de clădire.

Există în cadrul centrului de numărare și sortare din Otopeni opt benzi pentru colectarea manuală a ambalajelor trimise de către retaileri, respectiv o bandă automată care le și sortează pe cele deja compactate, provenite din RVM-uri.

Ambalajele colectate manual nu sunt gata compactate la sosirea în centru, ci sunt mai întâi sortate în funcție de tipul de ambalaj (plastic, sticlă, aluminiu etc.), dar și a tipului de plastic (transparent sau albastru, de exemplu). Acest lucru este esențial pentru reciclarea corectă a sticlelor, pentru că fiecare culoare a plasticului implică un proces ușor diferit de reciclare, care poate altera sau deteriora produsul final.

În ce privește colectorul automat, acesta implică transportul ambalajelor compactate pe o bandă de mare viteză, care le trimite într-un utilaj ce le sortează cu ajutorul unor senzori optici, în funcție de tipul de ambalaj și culoarea plasticului în cazul PET-urilor. După aceea, ambalajele sunt transportate mai departe folosind benzi separate spre comprimarea în baloți și depozitarea lor, înainte de a fi trimise spre reciclatori.

Reprezentanții RetuRO recomandă golirea completă a recipientelor înainte de returnarea acestora la RVM-uri sau manual, la comercianți, pentru că anumite băuturi pot lăsa mirosuri neplăcute când sunt expuse la căldură, ceea ce se poate simți și în centrele de numărare și sortare. Așa a fost și la centrul din Otopeni, unde după preluarea și comprimarea automată a primelor serii de ambalaje în scop demonstrativ, amestecul de mirosuri provenit de la băuturi devenise aproape înecăcios.

Centrul de pe Șoseaua Odăii este dotat cu echipamente avansate, care includ mașini de numărat PET-uri și doze metalice, mașini de procesare a sticlei, sortatoare optice și prese de balotat. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și cele din plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise la firmele de reciclare. Ambalajele din sticlă vor fi și ele numărate, sparte și pregătite pentru reciclare. În plus, aici vor fi aduși și baloții proveniți din centrele regionale de numărare, urmând să fie supuși unui proces de sortare optică. Astfel, se dovedește din nou utilitatea suprafeței impresionante de 10.000 de metri pătrați a centrului din Otopeni. Acesta este, totodată, cel mai mare astfel de centru deschis până în prezent de administratorul național al Sistemului de Garanție-Returnare.

Primul centru regional de numărare și sortare a ambalajelor SGR deschis de RetuRO este cel din Bonțida, județul Cluj. Situat în interiorul parcului industrial Olympian, centrul dispune de o suprafață de 4.700 de metri pătrați și este dotat cu echipamente avansate de numărare și sortare de la Anker Andersen A/S, lider de piață în domeniu.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO, a declarat că „acesta este cel mai mare centru RetuRO de numărare și sortare de până acum și este dotat cu tehnologie de ultimă oră și echipamente de ultimă generație, la fel ca toate celelalte centre pe care le operăm în prezent. Aici vor fi angajați peste 150 de oameni, adică 150 de locuri de muncă „verzi”, iar în total, vom avea peste 500 de angajați în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare din România. Aici vom procesa recipiente pentru băuturi din sticlă, plastic și aluminiu; le vom număra, le vom sorta în funcție de material și culoare, le vom compacta și trimite către companiile specializate în reciclare, care le vor reintegra în sistem.”

„Deschiderea centrului din Otopeni reprezintă nu doar un nou pas în dezvoltarea infrastructurii unei economii circulare, sustenabile, ci și o confirmare a capacității noastre de a ne adapta și de a crește într-un mediu în continuă evoluție. Există și reticență, există și provocări, dar sunt etapele specifice unei schimbări structurale majore, atât economice, cât și sociale și culturale. În următoarele 3 luni, vom continua să ne concentrăm pe extinderea infrastructurii și planificăm deschiderea centrelor din județele Dolj, Bacău și Prahova”, adaugă aceasta.

Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României pentru Mediu (ABRM), adaugă faptul că „în 30 de ani, România a reușit să colecteze selectiv 15% din deșeurile municipale. După 5 luni de funcționare, Sistemul de Garanție-Returnare a raportat o rată de colectare de peste 20%, iar în luna aprilie, a ajuns la 40%, deci drumul este bun.”

Progresul SGR în cifre

Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant de la lansare, aproximativ 1,5 miliarde de ambalaje SGR fiind puse pe piață de către producători, dintre care 260 de milioane au fost returnate de consumatori până la final de aprilie. Cea mai mare parte a acestor ambalaje a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism, confirmând astfel funcționarea eficientă a Sistemului de Garanție-Returnare.

Rata de colectare pentru luna aprilie este de 40%, adică aproximativ 160 de milioane ambalaje colectate, aproximativ 400 milioane puse pe piață. Totodată, numărul de ambalaje SGR predate de către RetuRO către reciclatori până la 1 aprilie este de 61 de milioane de astfel de ambalaje, iar până în luna martie au fost înscriși în SGR 75% dintre operatorii economici din țară.

De la 1 ianuarie și până pe 15 aprilie au fost colectate prin RVM-uri 166 de milioane de ambalaje SGR, iar media zilnica de ambalaje colectate prin RVM-uri în perioada 1-15 aprilie a fost 4.65 milioane ambalaje/zi (pe 13 si 14 aprilie s-a ajuns la un maxim de 5.8 milioane de ambalaje/zi).

Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat sistemul de garanție-returnare, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.

Până în prezent există patru centre de numărare și sortare RetuRO, respectiv în Bonțida, județul Cluj, în Giarmata, județul Timiș, Brașov și Otopeni, în Ilfov. În următoarele 3 luni vor fi deschise alte centre RetuRO, la Bacău, Ploiești și Dolj. Capacitatea de procesare a ambalajelor SGR din România este, în acest moment, de peste 2,6 miliarde de ambalaje (incluzând și centrul din Otopeni.

Centrul din Otopeni, deschis la jumătatea lunii mai, are o capacitate anuală de numărare de aproximativ 900 de milioane de ambalaje SGR și o capacitate de sortare și procesare pe tipuri de materiale (PET, metal, sticlă) de două ori mai mare (1,8 miliarde de ambalaje SGR).