Regatul Țărilor de Jos este unul dintre investitorii de top în economia României, cu o gamă diversificată de companii, de la startup-uri la corporații multinaționale, din diverse sectoare. Sustenabilitatea, economia circulară și reducerea deșeurilor sau a amprentei de carbon sunt valori de bază adoptate de multe companii olandeze.

Sustenabilitatea, atât în context de business cât și al politicilor publice, urmărește să prevină epuizarea resurselor astfel încât acestea să fie disponibile pentru omenire pe termen cât mai lung. În acest scop, în cadrul ONU, aproape toate țările din lume s-au reunit și au definit aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă.

”Există un sentiment tot mai mare de îngrijorare și responsabilitate pentru lumea din jurul nostru. Sustenabilitatea nu este un moft, ea reflectă dezvoltarea culturii noastre. Este o marcă a vremurilor. De aceea, guvernul olandez a stabilit un program internațional prin care își propune să contribuie la obținerea de apă curată, sigură și suficientă până în 2030 pentru 20 de milioane de oameni din 40 de zone de captare. România este una dintre țările cu care suntem parteneri pentru consolidarea procesului de bună gestionare a acestei prețioase resurse - apa. Noi, în Olanda, credem că provocările la nivel mondial pot fi rezolvate numai împreună și că „a face bine și a face afaceri merg mână în mână”, pentru oameni, planetă și prosperitate. Responsabilitatea

implementării sustenabilității revine atât sectorului public, cât și celui privat. Dacă firmele nu fac din sustenabilitate o parte integrantă a afacerii lor, nu ne putem atinge obiectivele la nivel de politici globale. Prin urmare, ne bucurăm că astăzi putem admira câteva exemple de companii olandeze care depun eforturi pentru a face lumea puțin mai bună. Vă încurajăm pe fiecare dintre voi să fiți un erou al sustenabilității’’, a declarat Excelența Sa Doamna Ambasador Willemijn van Haaften, cu ocazia recepției organizate recent pentru Ziua Regelui de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România.

Opt povești ale ”Eroilor Sustenabilității”:

  • Zeelandia: În urma unei investiții de 180.000 de euro, pe acoperișul fabricii din județul Iași au fost instalate 486 de panouri solare. Prin exploatarea energiei solare, compania își va
    reduce amprenta de carbon cu 81 de tone de CO2 în fiecare an. Zeelandia România este parte a grupului Koninklijke Zeelandia, fondat în 1900 de familia olandeză Doeleman. Grupul
    Zeelandia a devenit un jucător global în domeniul ingredientelor pentru brutărie, cofetărie și patiserie.
  • Printmasters: Prin folosirea șervetelor industriale reutilizabile, compania a redus cu aproape 2 tone cantitatea de deșeuri doar în 2022, și totodată consumul de apă tehnologică cu aproape 98% față de anul anterior. Utilizarea panourilor solare îi permite să reducă și mai mult amprenta de carbon. De la înființarea sa, în 2008, cu o echipă de 14 oameni, Printmasters a devenit un jucător global în domeniul tipografiei, având acum o echipă de peste 500 de profesioniști, ca parte a grupului XD Connects Group.
  • NN: În 2023, investițiile în comunitate ale companiei au avut un impact direct în viața a aproximativ 6.000 de persoane. Împreună cu Asociația Inima Copiilor, compania desfășoară un proiect de extindere a Secției de Cardiochirurgie de la spitalul de copii Marie Curie. Împreună cu Asociația Autism Voice, NN susține copiii și adulții cu tulburări de spectru autist să beneficieze de terapiile de care au nevoie pentru a se integra mai bine în societate și pentru a avea mai multe șanse la o viață independentă. NN a sprijinit inaugurarea Institutului Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Recuperare și Cercetare în Autism unde peste 500 de pacienți beneficiază de suport în fiecare an.
  • ING: Doar în 2023, compania a furnizat 5,2 milioane de euro pentru proiecte care susțin acțiunile climatice. Clădirea sediului ING Bank România este certificată BREEAM Outstanding. Parcul auto al companiei are peste 75% din mașini cu motorizare hibridă. Banca folosește doar PVC reciclat pentru emiterea cardurilor. În 2023, ING Bank a devenit singurul finanțator al Sistemului de Garanție-Returnare din România, cel mai important proiect de economie circulară la nivel național.
  • Heineken: Prin strategia sa de sustenabilitate "Brew a Better World 2030", compania s-a asigurat că 100% din electricitatea folosită provine din surse regenerabile, investește continuu în înlocuirea echipamentelor pentru atingerea obiectivului Net Zero, iar peste 70% din principalele materii prime sunt achiziționate de pe piața locală.
  • FBAR: Federația Băncilor pentru Alimente din România și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Român, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați colectează și donează alimente către 714 organizații partenere, prevenind risipa alimentară și sprijinind comunitățile vulnerabile. În cei aproape 8 ani de activitate, 39.588.817 porții au fost donate. Peste 240.000 de persoane vulnerabile au fost hrănite: copii din centre de zi, persoane fără adăpost, bătrâni din cămine sau familii sărace.
  • Mazars: Firmă internațională de audit și consultanță fiscală, compania are 29 de ani de prezență în România. Strategia de CSR se concentrează pe educație, iar o inițiativă aparte este Ziua Comunității Mazars, o zi în care echipa se reunește, cu obiectivul comun de a genera un impact pozitiv în societate. Recent, echipa Mazars a susținut renovarea a două școli gimnaziale, situate în mediul rural, care aveau nevoie urgentă de ajutor pentru consolidare și pentru îmbunătățirea condițiilor în care învățau elevii.
  • Dentons: Firmă de avocatură internațională, cu o prezență în România de peste 25 de ani, Dentons este unul dintre membrii fondatori ai Camerei de comerț și diversitate din România (RDCC) iar pe parcursul anului 2023, membrii biroului Dentons din București s-au implicat activ, oferind sprijin legal pentru operațiunile RDCC. Totodată, compania desfășoară proiectul Unrevoked 18.0, colaborând cu United Way România pentru a finanța un program destinat să susțină tinerii din sistemul de protecție a copilului.

Indiferent de amploare, toate proiectele axate pe durabilitate, punând accent pe curaj și viziune, vor construi cărămidă cu cărămidă o societate mai bună. Fiecare efort este semnificativ în călătoria umanității către un viitor durabil.