Conform Euronews.green, oficialii statelor vor discuta și despre ce țări vor contribui la fondul respectiv și cine va beneficia de pe urma sa, dar și în ce circumstanțe va fi el oferit.

Din cauza faptului că acest subiect este de interes pentru toată lumea, un comitet special de 24 de persoane se va întâlni de pe 27 până pe 29 martie în orașul Luxor.

Președintele COP27, Sameh Shoukry, a declarat că „toată atenția se îndreaptă spre comitetul tranzițional care se întâlnește în Luxor. Ne așteptăm să vedem rezultate importante în ce privește progresul către operaționalizarea unui fond relevant, dar și celelalte elemente asupra cărora comitetul se va concentra.”

Comitetul va fi compus din 10 reprezentanți ai țărilor dezvoltate și din 14 oficiali ai statelor în curs de dezvoltare.

India, China și Coreea de Sud se numără printre țările care vor reprezenta Asia, în vreme ce unele dintre națiunile ce vor reprezenta țările dezvoltate sunt SUA, Franța, Danemarca și Japonia.

Brandon Wu, șef pentru politici și campanii la ActionAid USA, a declarat că „este extrem de important să se stabilească modul în care va funcționa acest fond privind daunele climatice. Marile economii nu și-au asumat răspunderea pentru contribuția pe care o au la schimbările climatice pentru mult timp, iar acest lucru trebuie schimbat.”

Harjeet Singh, șeful strategiilor pentru politici globale la CAN, a adăugat că „trebuie să acționăm rapid pentru a stabili un fond privind daunele provocate de schimbările climatice, pentru a face dreptate statelor vulnerabile.”