Conform The Guardian, țările bogate nu erau convinse că un astfel de fond ar funcționa, întrucât oficialii susțin că trebuia analizat dacă un astfel de fond este necesar și cum ar putea fi folosit.

După ce a ascultat declarațiile reprezentanților mai multor state în curs de dezvoltare care au participat la summit-ul Cop27, Timmermans a declarat că stabilirea unui astfel de fond este necesară pentru a le ajuta să lupte cu schimbările climatice.

Acest fond le va ajuta să își reconstruiască infrastructura și societatea în cazul în care vor fi lovite de fenomene meteo extreme.

Timmermans a declarat că „aveam rețineri cu privire la un fond și nu a fost ideea noastră să stabilim unul. Eram reticent din cauza faptului că știu din experiență că stabilirea unui astfel de ajutor necesită timp și este nevoie de timp și pentru ca banii să se strângă, în vreme ce aveam deja instrumente existente.”

„Cred că putem pune în aplicare aceste instrumente mai repede. Dar din moment ce aceste națiuni sunt atât de atașate de acest fond, am fost de acord cu el”, a adăugat oficialul.

În același timp, vicepreședintele Comisiei Europene a adăugat că trebuie implementat un set strict de reguli cu privire la acordarea ajutorului, iar fondul va fi oferit celor mai greu încercate națiuni și cele cu un grad mai ridicat de vulnerabilitate.

Totodată, statele membre UE își vor întări ambițiile legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru a-și îndeplini obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris.

„Acest acord trebuie să fie un pachet complet”, potrivit lui Timmermans.

Oficialii australieni și-au arătat interesul de a sprijini eforturile Uniunii Europene, declarând că țara este „atrasă de un fond care va primi finanțare de la un grup larg de investitori și se concentrează asupra celor mai vulnerabile națiuni.”

China este presată să ia parte la această acțiune, întrucât țara este unul dintre cei mai mari contribuitori la nivelul de gaze cu efect de seră la nivel global și este, totodată, una dintre cele mai mari economii din lume.

De aceea, mai mulți oficiali se așteaptă ca statul să facă contribuții la fondul pentru pierderi și daune, deși este încă clasificat drept țară în curs de dezvoltare potrivit Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice din 1992.

Cu toate acestea, Timmermans a adăugat că „donatorii ar trebui să intre sub Acordul de la Paris și să se ia în calcul situația economică a statelor din 2002, nu cea din 1992.”

Ministrul mediului din Canada, Steven Steven Guilbeault, își dorește să sprijine această propunere și accentuează faptul că donatorii ar trebui să numeroși pentru ca impactul să fie sesizabil.

„Trebuie să purtăm discuții cu privire la extinderea listei de contribuitori. Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem, însă eliberăm mai puține emisii decât alte state”, a adăugat el.

În luna septembrie, Danemarca a fost una dintre țările UE care a decis să ofere 13.4 milioane de euro națiunilor sărace care se confruntă cu pierderi și daune cauzate de schimbările climatice.