Potrivit Euronews.green, Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca a declarat că 4.7 milioane de euro vor ajunge la o organizație din Frankfurt care oferă subvenții pentru asigurări în națiunile defavorizate.

În plus, 4.4 milioane de euro vor fi alocați pentru „parteneriatele strategice cu societățile civile, care lucrează la remedierea daunelor și pierderilor legate de climă.”

Restul finanțării va fi alocată pentru sprijinirea negocierilor care vor avea loc la COP27 și pentru cei care lucrează în țările în curs de dezvoltare pentru îmbunătățirea rezistenței față de schimbările climatice.

Ministrul dezvoltării din Danemarca Flemming Møller Mortensen a declarat că „am văzut cu ochii mei consecințele cu care se confruntă Bangladesh-ul chiar în această primăvară și trebuie să ne concentrăm pentru a îmbunătăți situația.”

„Este foarte nedrept ca țările defavorizate ale lumii să aibă cele mai mari probleme de pe urma schimbărilor climatice la care au contribuit cel mai puțin”, a adăugat el, menționând că a venit vremea să acționăm pentru aceste națiuni.

Secretarul general al Națiunilor Unite Antonio Gutteres a declarat că statele membre ar trebui să impună taxe mai mari asupra companiilor petroliere și să folosească banii respectivi pentru a ajuta țările mai sărace să lupte cu efectele schimbărilor climatice.

Potrivit lui, „pierderile și daunele au loc acum, oamenii și economiile suferă în prezent, deci trebuie să acționăm acum, începând cu COP27.”

Scoția și regiunea Valonia din Belgia au fost primele teritorii care au oferit bani pentru lupta împotriva pierderilor și daunelor cauzate de evenimentele climatice extreme.

Danemarca urmează aceste teritorii și a promis propria finanțare, ceea ce o face una dintre primele țări care să demareze astfel de acțiuni.