Potrivit Euronews.green, sistemul este rezultatul muncii unei echipe de la Universitatea din Cambridge și ar putea reprezenta un nou mod de a rezolva problema deșeurilor din plastic, iar în același timp, ar putea crea o nouă industrie.

Dispozitivul, ce utilizează energie solară, poate procesa mase plastice și gaze cu efect de seră pentru a obține două produse în același timp, anume gaz de sinteză și acid glicolic.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu susține că aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt generate anual în lume și doar 9 procente din acea cantitate sunt reciclate, restul fiind lăsate să se descompună în natură.

Sistemul poate fabrica mai multe tipuri de produse dacă tipul de catalizator din reactor este schimbat.

Profesorul Erwin Reisner de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied a declarat că „transformarea plasticului în ceva util cu ajutorul energiei solare este un obiectiv major în cercetarea noastră.”

„Poluarea cu plastic reprezintă o problemă majoră la nivel mondial, iar de obicei, multe produse din plastic pe care le aruncăm la coș sunt incinerate sau ajung la gropile de gunoi”, a adăugat acesta.

Deși alte proiecte similare de reciclare pe bază de energie solară au reușit să proceseze cu succes deșeuri din plastic sau gaze cu efect de seră, ele nu au reușit să proceseze ambele surse simultan, ceea ce face ca noul sistem să fie mult mai rapid și mai eficient.

Subhajit Bhattacharjee, cu-autorul studiului, a declarat că „o tehnologie care ar putea rezolva problema poluării cu plastic și a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea fi revoluționară pentru dezvoltarea unei economii circulare.”

Tot el susține că dispozitivul poate genera și alte tipuri de materiale, prin schimbarea catalizatorului, ceea ce îl face foarte util și pentru alte industrii.

Co-autorul dr. Motiar Rahaman completează: „în general, conversia CO2-ului necesită o cantitate foarte mare de energie, însă cu ajutorul sistemului creat de noi, tot ce trebuie să faci este să îndrepți o lumină spre acesta, iar astfel începe procesul de transformare a produșilor dăunători în materiale folositoare și sustenabile.”

Acum, echipa de cercetători speră ca proiectul să poată fi scalat și transformat în centre specializate în reciclare pe bază de energie solară.