Alimentația pe bază de plante poate fi un mod relativ accesibil de a te hrăni, după cum am descoperit chiar noi într-un material realizat recent în care am comparat prețurile alimentelor pe bază de proteină animală cu cel al produselor plant-based.

Specialitatea Bluana Foods este producția de sashimi pe bază de plante, care potrivit lui Florin Irimescu, fondatorul companiei, este baza preparatelor pe bază de pește din bucătăria japoneză.

Cu Florin am stat de vorbă și înaintea evenimentului Consolid8 Festival, care va avea loc în Brașov între 23 și 24 septembrie, iar dacă vrei să fii parte din discuțiile despre viitorul sustenabil, dar să te întâlnești și cu echipa Green Start-Up, poți rezerva un loc aici.

De data aceasta, am vrut să aflăm mai multe detalii legat de activitatea Bluana Foods și cum plănuiește start-up-ul să schimbe modul în care ne hrănim cu o amprentă mai redusă asupra planetei.

De la păstrăv bio la pește oceanic

Florin Irimescu are o experiență vastă în industria alimentară, fiind unul dintre cei care a pornit la drum cu Valeputna, un start-up devenit între timp business și care s-a axat pe creșterea și comercializarea de păstrăv 100% bio. Valeputna este o poveste de succes în ce privește gastronomia autohtonă, produsele companiei fiind premiate de mai multe ori la diverse competiții internaționale, cum ar fi Great Taste Awards sau Superior Taste Awards.

O a doua etapă în drumul lui Florin către sustenabilitate l-a reprezentat o agro-pensiune care a creat la un moment dat un trend din ideea de lemn reciclat, însă proiectul a rămas în urmă.

Anul trecut, în 2022, Florin și echipa sa au început să se concentreze pe Bluana și ideea de a dezvolta o alternativă sustenabilă și sănătoasă, pe bază de plante, la produsele din pește oceanic.

Echipa Bluana și-a dat seama de nevoia de a proteja oceanele de poluare și să protejeze peștii de o posibilă extincție. Sashimi-ul lor vegan cu gust de somon și ton e realizat 100% din plante precum edamame, roșii uscate sau ciuperci shitake, dar au reușit să aducă și beneficiile nutriționale ale preparatului original, adică Omega 3, vitamina B și D și altele.

Nevoia de conservare a oceanelor vine în ideea în care, conform lui Florin, în 10 ani planeta va rămâne fără pește de sushi, iar în 2050 fără pește în oceane. Totodată, potrivit lui, segmentul plant based are deja o valoare de 10 miliarde de dolari în Europa și America.

Bluana fost admis la Black Sea ClimAccelerator în 2021, în categoria Early Stage, și în 2022 la categoria MVP, iar participarea în program i-a oferit „multe surprize plăcute pe parcurs și accesul la resursele unui ecosistem de startupuri cu migală construit”, potrivit reprezentanților organizației. „Colaborarea cu EIT Climate-KIC este și ea o bornă importantă în dezvoltarea noastră strategică prin prisma faptului că au ales să investească financiar în proiectul Bluana.”

În 2022, Bluana a atras investiții de 125.000 de euro de la TAAC SPV, 20.000 de euro de la Proveg Incubator și 80.000 de dolari de la Artesian VS, în cadrul acceleratorului Brinc, cu perspectiva de a atrage alte fonduri pe parcursul anului în curs.

De ce este nevoie de alimente plant-based în industria alimentară

Am abordat acest subiect de mai multe ori pe Green Start-Up, iar unul dintre antreprenorii cu care am discutat pe marginea acestui subiect, co-fondatorul start-up-ului Wildtype, ne-a comunicat că este important să protejăm speciile de animale, în special pe cele vulnerabile, dar și ecosistemele din care acestea fac parte.

Totodată, alimentele pe bază de plante sau cele produse prin cultivarea celulelor animale au beneficii și pentru sănătatea oamenilor, întrucât pot fi selectate pentru producție exemplarele cele mai sănătoase.

Din perspectiva lui Florin, consumul de alimente care se prezintă ca o alternativă la proteina tradițională din carne are multe avantaje.

„Cel mai mare este că lăsăm peștele în pace în ocean, pentru că sunt câteva probleme cu overfishing-ul. Pescuitul oceanic se întâmplă cu niște plase imense care mătură fundul oceanului și iau cu ele tot ce găsesc, țestoase, rechini, adică nu doar speciile pe care țintesc să le pescuiască”, ne-a spus Florin Irimescu.

Tot el adaugă faptul că deja există anumite specii de pește care sunt deja în pericol de dispariție, cum ar fi tonul de Atlantic cu aripioare albastre, cel mai scump soi de ton, despre care experții sunt de părere că va dispărea complet în următorul deceniu.

De fapt la modul general, cele mai vizate specii de supra-pescuit sunt cele pentru sushi, printre care se numără și somonul.

Însă nu este vorba doar de faptul că rezerva de pește a planetei este în cădere liberă. Chiar și peștele pe care îl mai avem la dispoziție în oceane capătă o calitate tot mai slabă pe măsură ce deversăm tot mai multe deșeuri, printre care ambalaje din plastic, chimicale sau medicamente.

„Începe să fie o sursă de mercur, sunt persoane care s-au otrăvit mâncând pește în exces, din păcate, deși credeau că au o dietă sănătoasă, și cu alte metale grele”, am aflat de la Florin.

Dacă aceste două probleme nu erau de ajuns, încălzirea globală își spune și ea cuvântul. Creșterea temperaturilor oceanelor cauzează dezechilibre la nivel de ecosisteme, iar algele ajung în zone în care nu ar fi trebuit să ajungă sau numărul lor crește atât de mult, încât peștii sunt sufocați și forțați să migreze.

Baza alternativelor sustenabile pentru pește

În general, fiecare aliment pe bază de plante care se dorește a fi o alternativă la proteina animală are ca piatră de temelie o proteină care să susțină întreg subansamblul. În cazul Bluana Foods, cartoful este baza produsului finit, însă Florin ne-a explicat că un om consumă deja suficientă proteină astfel încât cercetătorii s-au concentrat mai mult pe adăugarea de vitamine, nutrienți și minerale suplimentare, care să compună un produs mai sănătos.

„Noi venim cu ceea ce lipsește din dietă, micronutrienți, minerale, uleiuri esențiale, uleiul Omega 3”, a împărtășit cu Green Start-Up fondatorul Bluana Foods.

Produsul companiei nu este încă disponibil pe piață, deoarece încă se lucrează la dezvoltarea lui, însă aproximativ 2.000 de oameni au încercat deja acest tip de aliment, cu un grad diferit de mulțumire.

Dacă până acum, alimentele pe bază de plante au fost o „versiune 1” și au reprezentat o primă încercare a industriei în acest sens, cum spune chiar Florin. Ceea ce își propune Bluana să aducă pe piață se vrea a fi o a doua versiune, îmbunătățită a acestor alimente, care să ofere atât gustul, cât și textura cât mai asemănătoare produsului de referință.

Totuși, va mai dura ceva până când aceste obiective vor fi atinse, iar pe lângă ele, este nevoie și de o stabilitate a produsului atunci când acesta ajunge la raft, unde va petrece ceva timp până să fie cumpărat de către consumator.

Planurile Bluana Foods pentru restul acestui an

Pentru restul anului 2023, experții Bluana Foods vor lucra pe partea de tehnologie și dezvoltare a alimentelor care ar putea veni curând pe rafturi sau în restaurante, iar câteva teste vor avea loc în curând pentru a întări progresul în acest sens.

Florin este încrezător că alimentele pe bază de plante și cele pe bază de celule cultivate reprezintă viitorul industriei alimentare, întrucât prețul proteinei animale va crește în continuare, ca urmare a schimbărilor climatice. În același timp, alimentele pe bază de proteină alternativă vor fi tot mai avantajoase din punct de vedere financiar, iar calitatea lor va ajunge într-un punct în care vor fi destul de dificil de deosebit de cele cu care eram obișnuiți.