Încă de la deschiderea sa, în anul 1905, Cabana Bâlea Lac, o proprietate situată în Munții Făgăraș, s-a confruntat cu provocări constante în ceea ce privește sistemele HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning). Situată într-o zonă în care, timp de 8 luni pe an, temperaturile coboară sub 5 grade Celsius, iar încălzirea termică funcționează 365 de zile pe an, cabana a întâmpinat mereu dificultăți cu privire la climatizare.

Fără acces la gaze naturale, proprietatea nu a utilizat niciodată soluții care funcționează cu peleți sau păcură, fiind ineficiente și foarte dăunătoare mediului. Astfel, metodele pe care cabana se baza au vizat încălzire cu lemne sau prin electricitate, ambele reprezentând variante de compromis, cu costuri ridicate și amprente negative asupra mediului înconjurător.

După o discuție cu reprezentanții proprietății, Trust Expert a identificat soluția ideală pentru proiect: pompele de căldura NIBE, producător suedez de pompe de căldură. Acestea nu generează căldură prin ardere, ci transfera căldura existentă dintr-o sursă, precum aerul, apa sau solul, către spațiul dorit. Varianta este foarte eficientă energetic și financiar, întrucât beneficiază de costuri operaționale reduse, flexibilitate in utilizare, dar și de o scădere substanțială a emisiilor nocive. Investiția în sistem și instalarea acestuia a fost de circa 150.000 de euro.

Fondat în 1993 in Piatra Neamț, Trust Expert a devenit un centru de excelență în evaluarea, planificarea si instalarea sistemelor HVAC, cu un pachet complet de asistență tehnică, de la consultanță pre-vânzare până la suport post-instalare. Cu 35 de angajați activi, peste 3.000 de produse în portofoliu și o cifră de afaceri de peste 75 milioane lei, doar in 2022, compania a semnat peste 400.000 de proiecte atât rezidențiale, cât și industriale.

„Am analizat cu atenție o serie de soluții pentru încălzirea Cabanei Bâlea Lac. Am luat in considerare, inițial, sistemul sol-apă, care, pe lângă faptul că presupunea foraje costisitoare in stâncă, nici nu ar fi generat energia termică necesară, întrucât piatra nu acumulează aceeași căldura ca solul”, a declarat Gabriel Anicăi, fondator Trust Expert.

„De asemenea, am explorat idea de a îngropa serpentina în lac, dar datorită statutului de sit protejat al lacului, aceasta opțiune a fost exclusă. In cele din urmă, am optat pentru sistemul aer-apă. Această alegere a venit cu propriile sale provocări, având în vedere spațiul limitat din jurul cabanei, care are o expunere de 70% către luciul lacului”, adaugă acesta.

Așadar, pompele de căldură aer-apă au fost desemnate ca fiind soluția ideală pentru complexul turistic. Consumul pentru primele 7 luni de funcționare este de 55.000 kWh, iar estimările pentru un an indică un consum posibil de 100.000 kWh pentru 1.200 de metri pătrați de suprafață încălzită.

Cum funcționează practic un sistem de pompe de căldură

În practică, dacă nu ai știi că este instalat, nu ți-ai da seama că o clădire are implementat un sistem de pompe de căldură. Acestea sunt instalate în afara clădirii și seamănă cu unitatea externă a unui aparat de aer condiționat. Un avantaj important al pompelor de căldură este acela că ele pot încălzi, dar și răci aerul într-o încăpere, ceea ce le face mai flexibile decât o centrală termică obișnuită, de exemplu. Am aflat de la reprezentanții companiei faptul că pompele de căldură sunt de 5 ori mai eficiente decât centralele obișnuite.

În ce privește experiența la Cabana Bâlea Lac, nu am simțit nici o diferență legată de confortul termic nici în cameră, dar nici în restaurant. Mai mult, odată ce temperatura a atins un nivel prea ridicat, o ajustare a termostatului a schimbat fluxul de aer din calorifere din cald, în rece. Acest lucru a determinat o răcire a aerului din încăpere, fără a folosi aparate de aer condiționat.

De fapt, pompele de căldură pot funcționa independent pentru mai multe încăperi dintr-o clădire. Astfel, dacă într-o zonă este nevoie de încălzire, iar în alta, de răcire, pompele de căldură pot oferi ambele variații de temperatură simultan.

Pentru Cabana Bâlea Lac, soluția adoptă a fost un sistem aer-apă, compus din șase pompe de căldură NIBE F2120, proiectate special pentru climatul nordic scandinav. Pentru maximizarea rezultatelor, Trust Expert a montat panouri fotovoltaice în zonă și a legat cele două tehnologii, pentru a creste nivelul de autonomie al cabanei.

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatele acestui proiect. Apelând la pompele de căldură furnizate de Trust Expert, am reușit să eliminăm complet necesitatea achiziționării și stocării lemnelor de foc pentru întregul sezon”, a declarat un operator al Cabanei Bâlea Lac.

Proiectul pentru implementarea pompelor de căldură la Cabana Bâlea Lac a fost demarat în anul 2021, iar înainte de implementarea propriu-zisă a pompelor a fost necesară o expertiză prin măsurători și evaluarea izolației clădirii.

Trust Expert este unic importator in România al unor branduri cu experiență în domeniu, precum NIBE Suedia, SABIANA Italia, HENCO Belgia, EUROACQUE Italia, INDECAL Italia.