Toate subiectele despre care scriem pe Green Start-Up au legătură, într-un fel sau altul, cu viitorul verde al umanității, întrucât vorbim constant despre energie regenerabilă, vehicule cu amprentă redusă de carbon și eforturi de conservare a naturii.

Ce este viitorul verde

Nu există un singur mod de a defini viitorul verde, însă în general, acesta se referă la un mod de trai sustenabil. Asta poate însemna utilizarea energiei regenerabile, utilizarea alternativelor de transport fără emisii, reciclarea și reducerea deșeurilor. Clădirile și construcțiile mai sustenabile contribuie, de asemenea, la viitorul verde, la fel și orașele orientate spre natură.

Așadar, viitorul verde este un scenariu ce poate fi atins cu ajutorul economiei verzi și a unui stil de viață sustenabil.

Fenomenele meteo extreme mai frecvente, secetele mai dese și evenimentele de extincție în masă sunt posibile scenarii pe care le putem trăi dacă nu vom avea un stil de viață mai sustenabil.

Energia și transportul verde conduc lumea către viitorul verde

Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a trăi într-un viitor verde. Primul este legat de acțiuni politice mai severe când vine vorba de tranziția de la sursele poluante de energie din toate industriile și înlocuirea lor cu alternative regenerabile și curate.

Mai multe panouri solare, centrale eoliene și mareomotrice, hidrogenul verde, acestea sunt doar câteva dintre modurile prin care ne putem asigura că avem destulă energie, fără a dăuna planetei. Acest lucru va permite progresul tehnologic necesar pentru a trăi în viitorul verde, iar în același timp, vom putea reduce emisiile nocive.

De asemenea, înlocuind mașinile, camioanele, avioanele și navele pe combustibili fosili, printre alte mijloace de transport, este esențial, întrucât în 2021 au fost eliberate 7.7 gigatone de emisii de carbon doar în acest sector.

Uniunea Europeană acționează rapid în acest sens și a aprobat recent legea care presupune interzice comercializarea de mașini și dube noi cu motoare cu ardere internă după anul 2035, ceea ce înseamnă că doar modelele nepoluante vor putea fi cumpărate pe teritoriu.

Unele municipalități fac această tranziție în mod voluntar pentru a reduce emisiile, cum ar fi Oslo, care vrea să fie primul oraș din lume cu un sistem de transport net-zero înainte de finalul acestui an.

Și afacerile trebuie să se concentreze pe viitorul verde

Am mai vorbit în trecut despre beneficiile practicilor responsabile de business, care sunt evidente mai ales pe termen lung.

Este important pentru toate companiile, mici și mari, să devină mai sustenabile, astfel încât să ne putem bucura cu toții de viitorul verde.

Din nou, energia regenerabilă joacă un rol important aici, însă nu este singura soluție pentru adoptarea unei economii verzi. O economie verde trebuie formată de la cap, la coadă, iar pe lângă energia regenerabilă, este esențial să fim mai eficienți din punct de vedere energetic.

Reciclarea și reutilizarea sunt și ele obiective critice în acest sens, deoarece nu ne dorim să consumăm și mai multe resurse virgine, ci să le utilizăm pe cele care se află deja în circulație.

Lucrul de acasă, acolo unde este posibil, poate avea numeroase beneficii, precum traficul redus, dar și niveluri de zgomot și de emisii mai reduse.

Toți acești pași, dar nu numai, pot ajuta o companie să funcționeze în viitorul verde, lucru esențial pentru existența sa. Cum spuneam și altă dată, clienții și investitorii sunt din ce în ce mai interesați de practicile de business sustenabile și vor ca brandurile preferate să facă progrese în acest sens.

Orașele verzi, esențiale pentru viitorul verde

Nu putem discuta despre un viitor verde fără a aduce în discuție așezările urbane mari.

Există mai multe lucruri pe care autoritățile le pot face pentru a dezvolta orașe mai verzi, însă două dintre cele mai importante sunt reformarea sistemului de transport public și creșterea numărului de spații verzi din orașe.

În primul rând, un sistem de transport net-zero este cheia reducerii cantității de noxe dintr-o zonă urbană și este și mai important ca oamenii să fie convinși să renunțe la mașina personală în favoarea bicicletei, a mersului pe jos sau a mersului cu autobuzul. Astfel, putem avea mai puțin trafic și zgomot, ceea ce înseamnă un nivel de stres mai scăzut.

Următoarele sunt spațiile verzi, care sunt esențiale din mai multe motive. În primul rând, acestea captează emisiile de carbon și ne dau în schimb aer proaspăt, însă totodată, ele ajută la reducerea riscului de inundații și ne mențin mai răcoroși pe timp de vară.

De asemenea, instalarea panourilor solare pe acoperișurile unde pot fi implementate este un mod bun de a reduce dependența de companiile energetice și pot chiar să ajute la furnizarea de energie suplimentară în rețeaua publică de curent electric.

Țările care sunt aproape de viitorul verde

Viitorul verde nu este ceva de care se poate bucura toată lumea în același timp, așadar, unele țări sunt mai avansate decât altele în acest sens.

Totuși, dacă este să ne raportăm la o anumită regiune, se pare că Europa este cea mai avansată când vine vorba de traiul într-un viitor verde.

Acest lucru se datorează eforturilor statelor precum Islanda, Danemarca și Olanda, iar toate țările din lume pot învăța ceva din progresul acestora.

Ce au în comun aceste mari puteri ale sustenabilității? Energia regenerabilă. Se pare că acesta este un factor cheie atunci când vorbim despre de ce ele sunt atât de avansate.

Însă nu este vorba doar despre investitul în centrale eoliene și panouri solare, deoarece Coreea de Sud a fost desemnată ca fiind țara cu cele mai multe brevete „verzi”. Asta înseamnă că am putea vedea mai multe tehnologii inovatoare care să ne ajute să fim mai sustenabili de la oamenii de știință coreeni.

Aceștia sunt doar câțiva dintre pașii pe care îi putem face în călătoria noastră către viitorul verde. Acțiunea colectivă, politicile mai stricte și consistența ne va ajuta să devenim mai sustenabili și să trăim vieți mai sănătoase.