Am vorbit în trecut despre încălțăminte din coji de struguri, iar de data aceasta vom trece la un alt fruct, anume bananele. Nu încălțăminte făcută din banane, ci genți produse din trunchi de bananieri. Aceasta este misiunea Banofi Leather, un startup indian care crede că această soluție poate fi una cu adevărat revoluționară, dat fiind potențialul bananierilor.

Banofi Leather este creația lui Jinali Mody, care a vrut să „se separe de norma în industrie și să creeze o revoluție”, după ce a câștigat una dintre cele mai mari competiții antreprenoriale pentru studenți, Hult Prize 2023. Soluția propusă de Banofi a câștigat competiția în cadrul căreia au participat circa 10.000 de startup-uri.

Compoziția materialului creat de companie pentru produsele sale este 50% tulpină de bananier, 30% aditivi naturali și 20% polimeri reciclați, pentru rezistență și durabilitate sporite.

„Materialul nostru proprietar, Ban-o-Fi (Banana Fiber Leather), are o amprentă de carbon semnificativ mai mare comparativ cu pielea de animale sau pielea sintetică. Continuăm să evoluăm și să ne reducem dependența de polimeri”, declară compania pe site-ul său.

Diamantele de laborator, viitorul bijuteriilor

Un produs tot mai comun în industria bijuteriilor, diamantele crescute în laborator au mai multe avantaje prin comparație cu alternativa tradițională. În primul rând, ele sunt identice din punct de vedere chimic și al strălucirii, esențial într-o industrie în care aspectul contează cel mai mult.

Ele sunt și mai accesibile, fiind varianta mai sustenabilă și surprinzător, de o calitate mai bună, dat fiind mediul controlat în care sunt produse, care ajută la reducerea impurităților.

WeCare Foundation este o companie din Cipru care are metode proprietare de producție a diamantelor, care implică evaluarea valorii de piață și calitatea diamantelor, înainte ca acestea să ajungă în diverse industrii, cum ar fi în cea a telecomunicațiilor sau a opticii cu laser. Citește aici mai multe despre beneficiile diamantelor de laborator.

Experții susțin că piața globală a diamantelor de laborator ar putea ajunge la 160 de milioane de carate până în 2030, evidențiind un interes crescut pentru alternativele sustenabile în industrie, dat fiind faptul că aceste produse devin tot mai populare chiar și în Asia.

Fără grija deșeurilor din poliester

Într-o perioadă în care brandurile fast fashion produc mai mult decât în orice altă perioadă din istoria lor, există companii care caută noi moduri de a produce articole vestimentare cu un impact mai mic asupra planetei. eeden este unul dintre startup-urile care ne vor ajuta să producem haine mai sustenabil și să rezolvăm problema PET-urilor, în același timp.

eeden este un startup fondat în 2019 care a dezvoltat o soluție care le permite reciclatorilor să proceseze PET-uri mai eficient, iar materialele obținute în urma procesului de reciclare au o calitate asemănătoare celor virgine.

Steffen Gerlach, cofondatorul eeden, a declarat că „reciclarea textilelor este un puzzle complex. Materialele diferite au nevoie de procese separate pentru reciclare, care trebuie făcute la timp, în medii controlate, pentru a putea fi separate fără a le deteriora. Scopul este să recuperăm componente valoroase și să eliminăm elementele nedorite.”

eeden colaborează în prezent cu companii specializate în spălarea industrială a fibrelor textile pentru a recupera și recicla fibrele care se pierd în timpul procesului de spălare.

„O spălătorie industrială de dimensiuni mai mari poate spăla până la 30-50 de tone de haine zilnic, ceea ce rezultă în câteva tone de deșeuri lunar. Ele trebuie să plătească pentru a putea scăpa de aceste materiale textile odată ce ele nu mai pot fi reparate și devin deșeuri post-consum”, explică Gerlach.

Oficialii eeden vor să lanseze spre finalul acestui an un prototip de produs textil realizat din poliester reciclat și să extindă colaborările cu colectorii de textile și brandurile fashion.