Tech.eu scrie că mai puțin de 1% din fibrele textile uzate sunt reciclate și transformate în noi piese vestimentare. Startup-ul german eeden a dezvoltat o soluție chimică prin care putem recupera celuloza din bumbac și transforma poliesterul în materia din care este produs.

eeden, un startup fondat în 2019, a dezvoltat o soluție care le permite reciclatorilor să proceseze PET-uri mai eficient, iar materialele obținute în urma procesului de reciclare au o calitate asemănătoare celor virgine.

Steffen Gerlach, cofondatorul eeden, a declarat că „reciclarea textilelor este un puzzle complex. Materialele diferite au nevoie de procese separate pentru reciclare, care trebuie făcute la timp, în medii controlate, pentru a putea fi separate fără a le deteriora. Scopul este să recuperăm componente valoroase și să eliminăm elementele nedorite.”

Soluția companiei reprezintă o oportunitate pentru business-uri să exploreze tehnologia și să o integreze în propriile procese, pentru a putea obține un avantaj competitiv.

eeden colaborează în prezent cu companii specializate în spălarea industrială a fibrelor textile pentru a recupera și recicla fibrele care se pierd în timpul procesului de spălare.

„O spălătorie industrială de dimensiuni mai mari poate spăla până la 30-50 de tone de haine zilnic, ceea ce rezultă în câteva tone de deșeuri lunar. Ele trebuie să plătească pentru a putea scăpa de aceste materiale textile odată ce ele nu mai pot fi reparate și devin deșeuri post-consum”, explică Gerlach.

Deși reciclarea plasticului este benefică pentru planetă și pentru oameni, poliesterul reciclat împărtășește cu poliesterul virgin o mare problemă, anume faptul că la fiecare ciclu de spălare există fibre textile care se despring și ajung din canalizare în ecosistemele naturii.

Oficialii eeden vor să lanseze spre finalul acestui an un prototip de produs textil realizat din poliester reciclat și să extindă colaborările cu colectorii de textile și brandurile fashion.