Ciprian Ciucu, președintele juriului care a analizat și premiat cele peste 60 de proiecte înscrise în cadrul celei de-a 8-a ediție a Smart City Industry Awards, a fost prezent la evenimentul organizat de Asociația Română pentru Smart City. Primarul Sectorului 6 din Capitală a prezentat mai multe elemente prin care și-a propus să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Unul dintre punctele cheie în care primarul bucureștean a ales să investească este anveloparea blocurilor, pentru care Ciprian Ciucu susține că s-au folosit toate fondurile pe care primăria sa le-a avut la dispoziție. Prin anveloparea blocurilor nu doar că aceste clădiri capătă un aspect mai plăcut și mai modern, dar eficiența lor energetică, în special cea termică, are foarte mult de câștigat.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței, un bloc de locuințe nereabilitat suferă pierderi de eficiență termică prin mai multe puncte. Astfel, La baza clădirii se pierde cea mai mică cantitate de energie, respectiv între 5 și 10%, în vreme ce la ferestre, de exemplu, se poate pierde 20-25% din energia termică internă, fie că vorbim despre căldură sau aer rece.

Tot 20-25% din eficiență se risipește în medie și prin pereții clădirii, iar terasele suferă și ele pierderi, în medie de 15-20%. Acest lucru diferă de la un bloc la altul, prin materialele de construcție folosite și anul în care clădirea respectivă a fost ridicată, însă în general, beneficiile anvelopărilor pentru creșterea eficienței sunt uriașe dacă ne gândim la numărul de blocuri vechi ce se regăsesc doar în Capitală.

La finalul lunii trecute, am aflat în cadrul evenimentului care a marcat încheierea proiectului Green Energy for Everyone, finanțat de Innovation Norway prin Norway Grants în cadrul unui consorțiu din care fac parte Cosvitec Est, AFM, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR, că 30% din clădirile din țara noastră au fost construite în anii 60 și doar 6% dintre ele au fost construite după anul 2000. De altfel, clădirile înseamnă aproximativ 40% din consumul de energie înregistrat la nivel național.

Centru de energie verde și spații verzi în Sectorul 6

Recent am scris despre discuția dintre Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, și Claudiu Crețu, General Manager, Electrocentrale București (ELCEN), care au vorbi printre altele despre dezvoltarea unui centru energetic important în cadrul Centrului Energetic Termic Grozăvești. Noul „Cartier al Energiei”, care ar urma să includă și sediul Ministerului Energiei și al Electrocentrale București, va avea nevoie și de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), iar reprezentanții Primăriei Sectorului 6 vor lucra îndeaproape cu oficialii celor două instituții energetice pentru a se asigura că planului de construcție nu îi lipsește niciun element important.

Totodată, în prima jumătate a acestui an, Primăria Sectorului 6 va inaugura două noi spații verzi cu o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, cele două spații fiind realizate de către Asociația CSR Nest, cu sprijinul financiar al Fundației Coca-Cola. Acestea vor fi amenajate în parteneriat cu Administrația Domeniului Public Sector 6 (ADP Sector 6), în zona Parcului Dreptății și pe Bulevardul Preciziei, pe spațiul pus la dispoziție de această instituție.

Noile spații verzi din Sectorul 6 al Capitalei vor funcționa respectând principiile economiei circulare. Astfel, acestea vor fi reamenajate peisagistic și dotate cu mobilier urban din materiale reciclabile (bănci și pergole din lemn), sisteme de captare / drenare a apei pluviale utilă pentru plantele din aceste spații verzi și senzori de măsurare a calității aerului.

Din acest material poți afla care este viziunea lui Ciprian Ciucu în legătură cu orașele de 15 minute și cum o parte dintre cartierele bucureștene deja au implementat acest proiect, fiind construite aproape de la 0 cu câteva decenii în urmă.

Zonele de drop-off pentru copii sunt un alt proiect implementat de Ciprian Ciucu în Sectorul 6 în baza unui studiu-experiment, iar acestea implică crearea benzilor speciale în zonele cu școli, acolo unde este posibil, unde părinții își pot lăsa copiii chiar în fața porții. Paznicul sau personalul școlar pot prelua copiii în siguranță, iar părinții se pot pune rapid în mișcare, pentru a nu mai bloca circulația sau parca pe spațiul verde, de exemplu.

Chestionarele ulterioare adresate părinților și locuitorilor din zonă indică faptul că această măsură a fost într-adevăr benefică pentru zonele respective.

Ciprian Ciucu a amintit anul trecut în cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards că unul din primele lucruri pe care le-a făcut când a preluat frâiele Primăriei de Sector a fost să redeschidă curțile școlilor. Astfel, primarul și-a dorit să reintegreze școlile în comunitățile locale, permițându-le copiilor și nu numai, să se poată juca în aer liber chiar și în afara orelor de curs.

Sisteme de monitorizare de ultimă generație

În următoarele săptămâni, Primăria Sectorului 6 va lansa unul dintre cele mai mari centre de monitorizare de date din România pentru a preveni vandalismul, consumul de droguri și alte probleme de ordine publică, astfel încât Poliția Locală Sector 6 să poată interveni mai rapid și eficient. Legat de Poliția Locală Sector 6, Ciprian Ciucu adaugă faptul că mai bine de jumătate din flota de mașini a polițiștilor locali este formată din vehicule electrice, fără emisii, mai exact modele Renault Zoe.

Primarul Sectorului 6 menționează că „aceste camere video, care sunt montate special în proximitatea școlilor, care pot recunoaște anumite tipuri de comportament, cu ajutorul inteligenței artificiale și pot sesiza polițiștii în timp real din centrele de monitorizare.”

Ciprian Ciucu precizează, totodată, că intimitatea cetățenilor nu va fi încălcată, pentru că aceste camere blurează fața locuitorilor, iar pentru a avea acces la datele complete, este nevoie de colaborarea cu reprezentanții din cadrul Poliției Române.

În ce privește orice strategie aplicată la nivelul orașului București, Ciprian Ciucu atrage atenția că este nevoie de implicarea tuturor primarilor de sector, dar și a edilului general. Discuțiile în ce privește infrastructura de transport, dar nu numai, trebuie să aibă loc cu toți actorii la masă, mai ales atunci când se împart bugetele pentru anul următor.

ARSC a acordat 39 de premii pentru 8 categorii, pe sectoare mult mai variate de la mobilitate, transport urban, dezvoltare și infrastructură, inclusiv securitatea datelor și confidențialitate, ceea ce a demonstrat că există un interes mai ridicat față de activități din zona smart față de anii precedenți.

Printre premianții celei de-a 8-a ediții a Smart City Industry Awards (SCIA 8) se numără și E-Mobility Rentals, companie specializată în dezvoltarea de mijloace de transport electrice pentru curieri, care desfășoară în prezent și un parteneriat cu Glovo în ideea promovării transportului alternativ.