Euronews.green scrie că dioxidul de carbon este în continuare cel mai puternic gaz cu efect de seră din lume, prin prisma cantității în care acesta se găsește în atmosferă, mult mai mare decât pentru orice alt gaz. Oamenii de știință au început recent să se concentreze pe o categorie mai mare de gaze cu efect de încălzire, printre care familia gazelor fluorurate (f).

Hexafluorura de sulf (SF6) aparține acestei familii de gaze puternice și nu are miros sau culoare, însă este foarte puternic și ar putea deveni foarte comun, pentru că este folosit la izolarea liniilor de înaltă tensiune.

Hexafluorura de sulf are potențialul de a încălzi planeta de 24.000 mai tare decât dioxidul de carbon, iar cel mai rău este că acest gaz poate rămâne în atmosferă până la 1.000 de ani.

Ronald Prinn, director al MIT Joint Program și CGCS, a declarat că „orice creștere a emisiilor SF6 în acest secol vor afecta clar bugetul radioactiv al planetei (schimbul de energie dintre soare și Pământ), dincolo de dincolo de cel al politicilor actuale, care este de câteva decenii.”

În 2016, nivelul de SF6 din China au ajuns la echivalentul a 125 de milioane de tone de CO2 sau 1% din totalul amprentei de carbon a țării. Cantitatea este comparabilă cu emisiile eliberate anual de Olanda sau Belgia.

Soluții alternative pentru izolarea liniilor de înaltă tensiune există deja și au fost folosite de țări din Europa, de exemplu, însă China a fost exceptată de la nevoia de a înlocui SF6 cu alternative mai puțin poluante.

Între 2011 și 2021, emisiile de SF6 din China au crescut de la 2.6 gigagrame sau 34% din totalul planetei, la 5.1 gigagrame sau 57% din emisiile globale din acest gaz cu efect de seră.

Minde An, cercetător postdoctoral în cadrul Center for Global Change Science (CGCS) al MIT, a declarat că „adoptarea practicilor de mentenanță care minimizează scurgerile de SF6 sau utilizarea echipamentelor cu SF6 sau care propun înlocuirea acestora în rețeaua electrică vor contribui la reducerea acestor emisii în China.”