Am aflat de la invitații evenimentului despsre modul în care fiecare dintre noi poate produce energie acasă, despre cum putem economisi energie și bani, unde este România pe drumul său spre adoptarea obiectivelor Green Deal, motivele pentru care românii vor să devină prosumatori și despre garanțiile de origine, ID-ul oficial care confirmă că energia pe care o cumpărăm este verde.

De asemenea, am aflat și povești de succes ale comunităților energetice din întreaga Europă, unde oamenii își creează rețelele energetice comunitare și se concentrează pe beneficiile economice, sociale și de mediu ale comunității.

În acest moment, 9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru economisirea de bani, 75% pentru independență energetică, iar jumătate pentru contribuția la reducerea emisiilor de carbon, a declarat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN în cadrul conferinței de închidere a Green Energy for Everyone, un proiect lansat pentru a determina cât mai mulți dintre cetățeni să adopte obiceiuri sustenabile noi de consum al energiei.

”Investiția medie în panouri fotovoltaice este de 26.000 de lei, dintre care 9.500 de lei prin finanțare proprie. Astăzi poți să devii prosumator în 17 zile lucrătoare comparativ cu 400 de zile în 2017. Cele mai mari bariere în a deveni prosumator sunt birocrația, numărul mare de documente necesare și investiția inițială ridicată. La începutul anului erau 110.355 de prosumatori cu o putere de 1.442 de MW, conform ANRE”, a explicat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN.

Totodată, Cristina Păun, director adjunct al Federației Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, a vorbit despre eficiența energetică a clădirilor și importanța testării și executării corecte a lucrărilor de izolare și etanșeizare.

”Conform datelor publice, clădirile înseamnă aproximativ 40% din consumul de energie înregistrat la nivel național. Eficiența nu înseamnă doar să anvelopezi o clădire. Ce nu am văzut până acum aplicat ca bună practică este utilizarea de teste de etanșeitate care ar putea să fie făcute înainte de recepția lucrărilor de renovare a unei clădiri. Au fost cazuri de clădiri publice în care s-a investit foarte mult, iar la final, din păcate, nu s-au înregistrat rezultatele de eficiență dorite. Este bine ca autoritățile locale să știe aceste lucruri înainte să facă demersurile de renovare”, a explicat Cristina Păun.

De ce investim în energie verde

Bogdan Stroe, președinte Cooperativa de Energie, a prezentat modul în care tot mai multe comunități de oameni accesează energia regenerabilă.

“De ce să investim în energie regenerabilă? Sunt trei motive: pentru protecția mediului, pentru costuri mai mici la energie - ne amintim cu toții explozia prețurilor din urmă cu doi ani - și pentru independență energetică pentru că o țară sau o comunitate poate deveni mai rezilientă din punct de vedere energetic dacă folosește surse regenerabile. Cine poate investi? Statul prin autorități centrale sau locale - statul trebuie să investeasca 2-3% din PIB în eficiență energetică, companiile specializate sau nu în energie și cetățenii, fie individual fie prin comunitati, investind împreună cu alți oameni. Sunt sute de comunități de energie în Europa, putem vorbi despre companii, școli. De exemplu, în Germania o comunitate a devenit operatorul de energie într-un oraș întreg”, a afirmat Bogdan Stroe, președinte Cooperativa de Energie.

“Garanțiile de origine sunt principalul instrument care definesc piața de energie verde pentru că fără acest identificator nu putem avea o piață de energie verde, ci doar una de energie”, a declarat Mihai Cosor, Energy Trader în cadrul Apollo Trading care a susținut o prezentare despre ”Integrarea energiilor regenerabile în economia viitorului”.

Aproximativ 1.000 de persoane au aflat informații despre energie regenerabilă și care sunt beneficiile acesteia prin cursurile și workshop-urile organizate de Green Energy for Everyone. Proiectul a fost lansat în aprilie 2023 cu finanțare din partea Innovation Norway și având ca parteneri Cosvitec Est, Agenția Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR.

Cursul lansat de Green Energy for Everyone oferă informații despre care sunt alternativele energetice susținute de autoritățile statului, care sunt efectele benefice ale utilizării resurselor de energie verde și care este legislația din UE și din România. Cursul poate fi accesat gratuit de către orice persoană interesată, companii și autorități.

”Domeniul energiei regenerabile poate fi dezvoltat foarte mult. Când am lansat anul trecut proiectul Green Energy for Everyone obiectivele noastre au fost foarte ambițioase, dar le-am depășit. Ne-am dorit că oamenii să afle că există energie regenerabilă și să înțeleagă cum ne face viața mai bună. Să știți că mulți nu au auzit sau nu înțeleg despre ce este energia regenerabilă. De exemplu, mulți cred că este doar despre eoliene, doar despre panouri sau doar pentru companii. Multa informație este greșit înțeleasă. Scopul nostru a fost să creștem nivelul cunoștințelor despre energia regenerabilă și gradul de conștientizare al acestor concepte”, a adăugat Cristina Duhnea, Prof. univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanța și partener al proiectului Green Energy for Everyone.

#GreenEnergy4Everyone - 13 lucruri de reținut:

 1. România mai are 6 ani până în 2030 pentru a-și reduce consumul de energie cu 19%.
 2. în 2050, Europa urmează să devină neutră din punct de vedere climatic.
 3. în fiecare an, România ar trebui să investească 2-3% din PIB pentru tranziția energetică (energie verde, transport electric, răcire și încălzire electrică, renovare clădiri).
 4. clădirile sunt responsabile pentru circa 40% din consumul de energie al UE.
 5. valul de renovare (renovation wave) – doar 1% dintre clădiri sunt supuse unor renovări eficiente din punct de vedere energetic în fie care an. Nu e suficientă doar o anvelopare, asta trebuie să înțeleagă autoritățile locale. Scopul: dublarea ratei de renovare a clădirilor până în 2030.
 6. 30% din clădirile din țara noastră au fost construite în anii 60 și doar 6% dintre ele au fost construite după anul 2000.
 7. în România sunt 3.000 de clădiri care aparțin autorităților naționale și 80.000 autorităților locale și regionale.
 8. o renovare medie aduce economii de consum de 30-60%, iar o renovare în profunzime duce la economii de peste 60%.
 9. azi poți să ajungi prosumator în 17 zile lucrătoare.
 10. investiția în surse verzi de energie, cum ar fi panourile solare, se amortizează în aproximativ 3 ani.
 11. cele trei motive principale pentru care românii vor să producă energie verde sunt: să economisească bani, să fie independenți energetic și să reducă emisiile de CO2.
 12. Energia solară este cea mai ieftină sursă de energie în ziua de azi.
 13. este un boom al comunităților energetice în toată Europa, o tendință care a început în anii 70, în Olanda și Germania, dar acum devin din ce în ce mai populare.