În total, 60 de proiecte au fost înscrise în competiție, cu o valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, reprezentând 1% din PIB-ul României, un record pentru Smart City Industry Awards.

Un subiect important discutat în cadrul evenimentului a fost viitorul energetic al României, mai exact cum putem asigura o alimentare a Capitalei din surse nepoluante. Subiectul a fost dezbătut de către Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, și Claudiu Crețu, General Manager, Electrocentrale București (ELCEN), care au vorbit și despre puterea nucleară, geotermală, dar și despre hidrogen ca potențiale surse de energie verde pentru București.

„România are marea șansă să fie poziționată într-un punct optim pentru a beneficia de această revoluție energetică”, spunea în urmă cu un an Sebastian Burduja în cadrul Climate Change Summit 2023, precizând totodată, că mixul energetic al țării noastre este unul foarte divers. Hidroenergia este una dintre principalele surse energetice ale României, aceasta acoperind o treime din necesarul energetic național, iar reactoarele nucleare de la Cernavodă asigură 20% din mixul energetic românesc.

Reactoarele nucleare modulare sunt semnificativ mai mici comparativ cu centralele tradiționale, iar noile modele sunt proiectate în așa fel încât să poată fi asamblate ca într-o fabrică. Acest lucru poate avea numeroase avantaje, cum ar fi instalarea lor mai rapidă, dar și utilizarea mai corespunzătoare a terenurilor.

La începutul anului 2023, oficialii României au declarat că reactoarele modulare „sunt cea mai nouă, sigură și curată alternativă de energie nucleară.” De atfel, România ar urma să fie a doua țară din lume care va folosi energie nucleară din reactoare modulare, după Statele Unite. Colaborarea României cu SUA are loc sub numele de „Proiectul Phoenix” și își propune să utilizeze reactoarele revoluționare pentru a înlocui centralele poluante pe cărbuni.

Primul astfel de sistem din România va fi instalat la Doicești, o localitate de lângă Târgoviște. Șase reactoare vor compune un întreg sistem, iar acest complex a fost finanțat cu 254 de milioane de dolari. Beneficiile nu sunt doar pentru sectorul energetic, iar 2.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în cadrul acestui proiect, care va permite o reducere a emisiilor de carbon de 4 milioane de tone pe an.

Energie nucleară și geotermală pentru un București ”verde”

„Aș dori să completez faptul că din toate reactoarele nucleare de pe planetă, reactoarele nucleare de la Cernavodă sunt locul 1 și 3 privind siguranța de funcționare. Deci din sutele de reactoare de pe planetă”, a specificat în cadrul evenimentului de săptămâna trecută, Smart City Industry Awards (SCIA 8), Claudiu Crețu, General Manager, Electrocentrale București (ELCEN).

De altfel, Ministerul Energiei și ELCEN colaborează deja îndeaproape cu Departamentul pentru Energie al SUA (DOE) pentru implementarea reactoarelor nucleare modulare, o tehnologie de ultimă oră ce poate furniza cantități importante de energie electrică sau termică, fără a fi nevoie de lucrări ample de construcție, așa cum este cazul centralelor nucleare obișnuite.

Un alt proiect de colaborare dintre Ministerul Energiei și Departamentul pentru Energie al SUA (DOE) vizează exploatarea resurselor geotermale din apropierea Bucureștiului, care pot fi surse importante de energie termică și electrică pentru locuitorii din Capitală, în special pe măsură ce se vor dezvolta noi proiecte imobiliare.

„Un subiect foarte important, dar care nu ține neapărat de noi, dar putem ajuta, este discuția raportată la biomasă, soluții inteligente privind deșeurile, așa cum au și alte orașe civilizate din vest”, menționează General Managerul ELCEN. Copenhaga, Capitala Danemarcei, este unul dintre orașele care folosește deja aceste resurse și le integrează în sistemul energetic național, ca surse alternative de energie.

„Pentru asta este nevoie de dialog, este nevoie de o viziune integrată, este nevoie ca stakeholderii, însemnând companiile și primăriile să stea la aceeași masă, să fie raportați la aceeași strategie, viziune și mai ales partea de execuție”, mai spune General Managerul ELCEN.

Ministrul Energiei și General Managerul ELCEN au discutat în cadrul evenimentului și despre soarta unuia dintre CET-urile din București, anume cel din Grozăvești.

În câteva săptămâni, cei doi reprezentanți au menționat că se vor prezenta planurile pentru modernizarea zonei respective, care va include, printre altele, noile sedii ale Ministerului Energiei, ANRE și ELCEN. Construcțiile vor respecta ultimele standarde în materie de net-zero și eficiență energetică, caracteristici cu atât mai simbolice pentru industria energetică din România.

Claudiu Crețu precizează că printre planurile de modernizare ale industriei energetice din București se numără retehnologizarea CET-urilor, prin introducerea de sisteme de stocare energetică și prin adaptarea acestora la rețeaua de hidrogen, considerată de viitor la nivel european pentru producția energetică și pentru încălzire, printre altele.

Pentru că CET-urile din București reprezintă capăt de linie pentru o parte dintre liniile de autobuze sau troleibuze din Capitală, stocarea energiei poate deservii încărcării acestor mijloace de transport, pe măsură ce ele vor continua să fie electrificate.

Lucrările de modernizare ale CET-urilor, spune Crețu, ar putea dura undeva la 4-5 ani.

Totodată, Sebastian Burduja amintește despre modernizarea recentă a Stației Nord, cea mai mare stație electrică din București, aflată chiar în inima Capitalei, și care deservește 75.000 de puncte de consum. Gradul de ocupare al clădirii este în prezent cu 60% mai mic, datorită noilor echipamente, mai moderne și mai compacte.

Energia solară și cea eoliană sunt două forme de energie regenerabilă care prezintă mare interes în România, iar țintele asumate față de Uniunea Europeană în ce privește capacitatea lor cumulează 950 MW putere instalată.

ARSC a acordat 39 de premii pentru 8 categorii, pe sectoare mult mai variate de la mobilitate, transport urban, dezvoltare și infrastructură, inclusiv securitatea datelor și confidențialitate, ceea ce a demonstrat că există un interes mai ridicat față de activități din zona smart față de anii precedenți.

Printre premianții celei de-a 8-a ediții a Smart City Industry Awards (SCIA 8) se numără și E-Mobility Rentals, companie specializată în dezvoltarea de mijloace de transport electrice pentru curieri, care desfășoară în prezent și un parteneriat cu Glovo în ideea promovării transportului alternativ.