Euronews.green scrie că reactoarele nucleare modulare sunt semnificativ mai mici comparativ cu centralele tradiționale, iar noile modele sunt proiectate în așa fel încât să poată fi asamblate ca într-o fabrică. Acest lucru poate avea numeroase avantaje, cum ar fi instalarea lor mai rapidă, dar și utilizarea mai corespunzătoare a terenurilor.

La începutul acestui an, oficialii României au declarat că reactoarele modulare „sunt cea mai nouă, sigură și curată alternativă de energie nucleară.”

Colaborarea României cu SUA are loc sub numele de „Proiectul Phoenix” și își propune să utilizeze reactoarele revoluționare pentru a înlocui centralele poluante pe cărbuni.

Primul astfel de sistem din România va fi instalat la Doicești, o localitate de lângă Târgoviște. Șase reactoare vor compune un întreg sistem, iar acest complex a fost finanțat cu 254 de milioane de dolari. Beneficiile nu sunt doar pentru sectorul energetic, iar 2.000 de locuri de muncă vor fi disponibile în cadrul acestui proiect, care va permite o reducere a emisiilor de carbon de 4 milioane de tone pe an.

Viitorii experți în energie nucleară din întreaga Europă vor fi instruiți la Universitatea Politehnica din București pentru a se familiariza cu tehnologia recent apărută.

Delegatul Statelor Unite pentru Climă, John Kerry, a participat la o demonstrație ce a avut loc în București, unde experții au demonstrat măsurile de securitate aplicate în cazul unui cutremur. Fostul Secretar de Stat a declarat că mai multe astfel de reactoare modulare vor fi implementate în regiune.

Polonia, Slovacia și Republica Cehă sunt alte trei țări care vor instala astfel de mini-centrale nucleare și care vor primi și ajutor financiar din partea Statelor Unite în acest sens.