Festivalul Consolid8 are loc pe 23-24 septembrie la Brașov. Dacă vrei să fii parte din discuțiile despre viitorul sustenabil, dar să te întâlnești și cu echipa Green Start-Up, poți rezerva un loc aici.


Înaintea evenimentului Consolid8 Festival, am stat de vorbă cu Alexandra Voinea, cofondator MOTUM și unul dintre invitații noștri din panel, despre sustenabilitate și despre modul în care ne putem contura un viitor durabil.

Alexandra Voinea este cofondator și CTO-ul startup-ului de mobilitate sustenabilă MOTUM.

MOTUM este o aplicație creată de o echipă de tineri din România prin care poți să vezi traseul tău în oraș - spre muncă sau spre facultate - și ți se oferă variante alternative de transport. Pentru faptul că folosești altceva decât mașina personală primești beneficii și reduceri de la branduri.

”Misiunea noastră la MOTUM este să influențăm deciziile mici care, la scara largă, contribuie la crearea unui stil de viață sustenabil. În cazul nostru, acesta începe cu mobilitatea alternativa si continua cu convertirea kilometrilor verzi in discount-uri sustenabile”, spune Alexandra.

Cu fondatorii aplicației - Daniel Mănăsescu și Alexandra Voinea - am discutat pe larg despre stadiul dezvoltării aplicației în acest material.

Pe 23 septembrie, începând cu ora 16:50, ne vedem la Brașov în cadrul Consolid8 Festival într-un panel în care vom povesti despre startup-urile verzi din România care construiesc soluții și produse pentru un viitor durabil.

Alături de noi vor fi Alexandra Voinea, cofondator MOTUM, Florin Irimescu, fondator Bluana Foods, Andreea Iager-Tako, fondator OneShirt și Roxana Damaschin-Țecu, fondator Oilright.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov și poți să-ți rezervi locul aici.

O acțiune pe care o putem face oricare dintre noi pentru a fi mai sustenabili

”Pentru mine, sustenabilitatea reprezintă luarea unor decizii responsabile în fiecare zi. Trăind în București, unul dintre cele mai congestionate orașe din lume, consider că sustenabilitatea începe cu alegerile pe care le facem în ceea ce privește mobilitatea. În esență, de fiecare dată când părăsim locuința, avem posibilitatea de a alege în mod conștient modalitatea de transport pe care ne-o dorim.

Pe distanțe scurte, avem opțiunea de a renunța la mașină și de a alege mersul pe jos sau bicicleta, ceea ce nu doar contribuie la protejarea mediului, ci și la menținerea sănătății și stării noastre individuale. În cazul deplasărilor pe distanțe mai lungi, putem opta pentru mijloace de transport în comun sau pentru partajarea unei călătorii cu mai multe persoane. Aceste mici schimbări de obiceiuri nu doar că ajută la reducerea impactului negativ asupra mediului, dar au și un efect benefic asupra sănătății noastre și a stării noastre generale.”

Ce pot face companiile pentru a fi sustenabile

”Este esențial ca organizațiile să fie sensibile la nevoile angajaților și partenerilor lor, selectându-i în funcție de criterii de sustenabilitate. Este utilă o reeducare a indivizilor, și aici corporațiile pot juca un rol important. Acestea pot oferi instruire și resurse angajaților pentru a promova comportamente mai sustenabile, cum ar fi reciclarea, reutilizarea, consumerismul sau utilizarea mijloacelor de transport durabil.

Evenimentul va avea loc la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov și poți să-ți rezervi locul aici.

În plus, companiile au capacitatea de a influența direct comportamentul altor entități cu care colaborează, inclusiv clienți, furnizori și distribuitori. Ele pot alege să lucreze cu parteneri care adoptă practici mai sustenabile sau pot solicita acestor parteneri să îmbrace aceleași valori și să adopte un comportament mai responsabil din punct de vedere al mediului.”

Cum crezi că va arăta lumea în 2030

”Noi, cei situați între generația Z și millennials, suntem profund convinși că viitorul trebuie să adopte nuanțe verzi, deoarece depunem eforturi susținute pentru a-l modela astfel. Ne imaginăm o lume în care natura înflorește, cu mai mulți copaci, o biodiversitate mai bogată, o creștere a utilizării bicicletelor și, fără îndoială, oameni mai fericiți. Aceasta se datorează faptului că redescoperim treptat conexiunea esențială dintre om și mediul înconjurător, care aduce o fericire autentică și durabilă.

În viziunea mea, lumea, și aici ma refer în special la România și București ar dispune de o mai mare accesibilitate la mijloacele de transport durabile, cu piste de biciclete bine dezvoltate și sisteme de transport în comun electrice care circulă într-un trafic mai fluid și într-un mediu mai curat cu timpi de mobilitate reduși.

În plus, observăm o lume în care se iau decizii cu responsabilitate din punct de vedere al sustenabilității, fie că este vorba de relațiile dintre companii (B2B) sau de cele dintre companii și consumatori (B2C). Ne atrage atenția orientarea puternică către transformarea modului nostru de viață actual într-unul mai prietenos cu planeta, axat pe reducerea consumului excesiv și crearea unui echilibru mai sănătos cu mediul înconjurător.”

Sub denumirea Green Vision - Impactful Solutions, a doua ediție a consolid8 Festival va avea loc la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Brașov în perioada 22-24 septembrie 2023.

consolid8 Festival aduce conceptele sustenabile mai aproape de oameni și afaceri, facilitează accesul la educație, informare și soluții verzi, fapt pentru care biletele la eveniment vor fi gratuite în limita locurilor disponibile.

Seria de discuții "Talks" include și alte personalități din mediul antreprenorial și de business din România, care vor aborda subiecte de interes major precum energii regenerabile, eficiență energetică, gestionarea resurselor naturale, soluții pentru construcții durabile, antreprenoriat și know-how în lumea business-urilor verzi, inovare socială și surse de finanțare în tranziția digitală. Aceste discuții vor aduce în prim-plan modalități concrete de promovare a unui oraș sustenabil și vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Brașov și România.