În această listă ne vom concentra pe startup-urile verzi din industria captării carbonului despre care am scris anul acesta și care ne-au împărtășit viziunea și valorile lor din punct de vedere al sustenabilității. Nu vom putea acoperi tot ecosistemul de startup-uri green din industria captării CO2-ului în această listă, însă pas cu pas, îi vom căuta pe toți cei care vor să contribuie la o lume mai echitabilă și care vor să își povestească parcursul pentru cititorii noștri.

Yard Stick

Yard Stick a fost fondată în 2021 și folosește soluții hardware și software avansate pentru a colecta și a verifica date despre proiectele de captare a carbonului. Yard Stick funcționează ca un validator terț al performanței de mediu pentru companiile din sectorul agrifood care vor să își reducă impactul asupra planetei.

Yard Stick PBC a obținut recent o finanțare de 12 milioane de dolari pentru a ajuta experții să determine calitatea și eficacitatea proiectelor de captare a carbonului. Oficialii Yard Stick susțin că soluția lor poate colecta date pentru măsurători și poate crea statistici precise la un preț cu 70-90% mai mic decât competiția.

Chris Tolles, cofonator și CEO, Yard Stick, a declarat că „această finanțare ne va ajuta să devenim una dintre companiile de top în măsurarea carbonului din sol și urmărim cu interes dezvoltarea de posibile colaborări cu investitorii noștri.”

Companiile terțe care pot valida eficiența proiectelor de captare a carbonului sunt esențiale pentru evaluarea corectă și echidistantă a acestora. Fiind o industrie în dezvoltare rapidă cu tot mai mulți actori implicați activ în acest domeniu, captarea CO2-ului devine tot mai importantă pentru companiile care vor să își reducă impactul negativ pe care îl au asupra planetei prin activitatea lor comercială.

Citește mai multe despre Yard Stick din acest material de pe Green Start-Up.

Frontier

Frontier este o coaliție care finanțează companiile ce îndepărtează emisiile de carbon din atmosferă, iar anul acesta a anunțat o serie de acorduri de preluare cu două companii specializate în captarea carbonului, valoarea totală a proiectului fiind de 47 de milioane de dolari pentru îndepărtarea a 72.000 de tone de emisii poluante.

CarbonCapture și Heirloom sunt cele două companii care se vor ocupa de captarea CO2-ului pentru reprezentanți ai industriilor cum ar fi H&M sau Alphabet.

Experții Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) susțin că trebuie să captăm miliarde de tone de emisii de carbon din atmosferă în următoarele decenii pentru a ne atinge obiectivele climatice pe termen lung.

Acordurile individuale pentru captarea carbonului sunt după cum urmează: 20 de milioane de dolari pentru CarbonCapture pentru îndepărtarea a 45.000 de tone de emisii CO2, respectiv 36.6 milioane de dolari pentru Heirlom, care vor capta 26.900 de tone de emisii poluante.

CEO-ul CarbonCapture, Adrian Corless, adaugă: „acorduri mari cum este acesta sunt critice pentru noi, pentru că ele demonstrează viabilitatea comercială și deblochează o cale către scalare.”

Strategia Heirloom pentru captarea dioxidului de carbon se bazează pe accelerarea proceselor naturale pentru a realiza acest lucru, mai exact prin mineralizarea carbonului.

Faptul că există o coaliție pentru companiile care se ocupă cu îndepărtarea emisiilor de carbon subliniază pe de-o parte miza din spatele acestei ramuri a sustenabilității, iar pe de altă parte, numărul jucătorilor din această industrie, care se luptă să ne ofere un aer mai curat la un preț cât mai bun.

Citește mai multe despre coaliția Frontier din articolul nostru de pe Green Start-Up.

Heirloom

Heirloom este una dintre cele mai importante companii din industria captării carbonului, care se află și în coaliția Frontier pentru companiile care îndepărtează carbonul din atmosferă. Mai mult, va construi unitatea de captare directă a carbonului, în vreme ce în prezent colaborează și cu Battelle și Climeworks pentru a construi unul dintre cele mai mari proiecte globale în acest scop, localizat în Louisiana.

Dacă va fi terminată, fabrica respectivă va putea capta anual peste un milion de tone de emisii pentru a le stoca permanent în subteran, de 250 de ori mai mult decât actuala cea mai mare astfel de unitate de captare a carbonului din lume.

Microsoft ar putea fi primul client corporate al primului hub de decarbonizare al oficialilor SUA, care ar putea capta 315.000 de tone de emisii de carbon pentru compania americană de tehnologie în următorul deceniu.

Anul trecut, Microsoft s-a numărat printre investitorii care au finanțat Heirloom cu 53 de milioane de dolari pentru a ajuta compania să-și dezvolte soluțiile de captare a carbonului.

Microsoft este, de asemenea, o companie care investește sume mari în captarea carbonului, pe cale artificială-industrială sau pe cale naturală, prin împăduriri sau culturi de alge.

Citește mai multe despre Heirloom din materialul nostru de pe Green Start-Up.

Compact Membrane Systems (CMS)

CMS este una dintre cele mai vechi companii din industria captării carbonului, fiind înființată în 1993 și furnizează membrane pentru sistemele de captare a emisiilor de carbon. Soluțiile companiei sunt modulare și electrificate și sunt proiectate pentru a elimina nevoia de solvenți chimici sau regenerare.

Compania a primit anul acesta o finanțare de 16.5 milioane de dolari pentru a continua dezvoltarea soluției sale pentru decarbonizarea sectoarelor cu amprentă mare de carbon. Conform oficialilor, finanțarea ar trebui să ajute compania să dezvolte și să comercializeze o soluție pentru decarbonizare complet electrică și cu costuri reduse începând cu anul 2026.

Citește mai multe despre Compact Membrane Systems din articolul nostru de pe Green Start-Up.