Eric Klinenberg, profesor de științe sociale la Universitatea New York, citat de Euronews.green, a declarat că „nu cunosc măcar un oraș care să fie cu adevărat pregătit pentru cel mai rău caz pe care îl preconizează unii cercetători climatici.”
Deși prognozele meteo mai precise și mesajele în mass-media ajută cu privire la ameliorarea efectelor dăunătoare provocate de episoadele de căldură anormal de mare, nu toate măsurile adoptate de un oraș pot funcționa bine și în altul.
Și Germania a implementat un sistem similar pentru a preveni decesele cauzate de caniculă, iar în Barcelona, acoperișurile locuințelor au fost pictate în alb pentru a reflecta lumina solară.
Ahmedabad în India și Chicago în SUA sunt alte două orașe din lume care au implementat sisteme de avertizare cu privire la episoadele caniculare, după ce au avut de-a face în trecut cu astfel de evenimente.
Pentru că fiecare oraș este configurat diferit în ce privește construcțiile, străzile și sistemul de transport, printre altele, metodele de protecție a populației trebuie adaptate de către autorități.
Experții sunt de părere că oamenii în vârstă, cei izolați și fără adăpost sunt cei mai vulnerabili în fața episoadelor caniculare. Astfel, spitalele tind să fie pline pe perioada verii, principalele cauze fiind atacuri de cord sau blocaj renal, printre alte probleme cauzate de căldura excesivă.
Și rețeaua publică de electricitate este în pericol în multe zone de pe planetă, deoarece temperaturile ajung la cote foarte mari, iar sistemul nu a fost conceput să reziste la astfel de condiții meteo.
Spania este una dintre țările care ia în calcul activitatea economică desfășurată afară pe perioade caniculare, în vreme ce unele orașe europene au deschis centre publice unde oamenii se pot răcori și adăposti temporar.
Unii cercetători sunt de părere că spațiile verzi pot ajuta foarte mult în acest sens, deoarece acestea pot reduce numărul deceselor cauzate de caniculă cu mai bine de o treime.
Comentezi?