Euronews.green scrie că trei părți interconectate ale acordului ar putea fi semnate la finalul acestui an, dacă părțile vor fi de acord cu ele. Astfel, prima parte se referă la o creștere a ratei de instalare a surselor regenerabile, care ar trebui să își tripleze capacitatea între momentul din prezent și anul 2030.

Cea de-a doua parte este despre eficiența energetică, despre care Timmermans a declarat că ar trebui să își dubleze rata de îmbunătățire comparativ cu deceniul trecut. Ultima parte a acordului este legată de „oprirea utilizării neîncetate de combustibili fosili cu mult înainte de 2050”.

Acest lucru ar implica reducerea la zero a emisiilor provenite din sectoarele energetice care utilizează petrol, cărbuni sau gaz și produsele fabricate cu aceste resurse.

„Știu că aceste propuneri sunt ambițioase, însă avem nevoie de ele. Ele pot reprezenta un semnal puternic în ce privește acțiunea climatică pentru politicieni, investitori, dar și societatea civilă”, a adăugat oficialul.

Potrivit lui Timmermans, captarea și stocarea carbonului reprezintă doar o parte din soluție și ar trebui ca acestea să joace un rol minim în ce privește eliminarea combustibililor fosili.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Europene, COP28 trebuie să reprezinte o „schimbare de paradigmă” și a menționat că „trebuie să facem acest lucru acum pentru că rămânem fără timp.”

În ce privește sectoarele care folosesc „neîncetat” combustibilii fosili și rolul tehnologiilor de captare și stocare a carbonului, importanța lor va fi discutată la finalul acestui an, însă instalarea accelerată a surselor regenerabile nu ar trebui să reprezintă o problemă mare, spun experții.