Ce vei afla din acest material:

  • În cât timp se amortizează investiția făcută pentru achiziționarea cuptorului solar
  • Ce se întâmplă atunci când razele soarelui nu sunt suficient de puternice pentru a alimenta sistemul
  • Cum se diferențiază sistemul cu cuptoare solare pentru brutării față de cele deja existente pe piață

Despre această soluție am mai scris cu puțin timp în urmă, însă ne-am dorit să aflăm mai multe despre cum funcționează și cum poate ea ajuta brutăriile să își reducă consumul de energie, dar și cantitatea de emisii eliberate în atmosferă.

În ce privește cuptorul-solar, încă de la început, Toufic ne-a spus că „acesta va revoluționa modul în care ne procesăm mâncarea. Vrem să renunțăm la combustibilii fosili și să depindem mai puțin de sursele externe de energie.”

Toufic Hamdan, care a fost înainte inginer biomedical, a avut ideea de a utiliza puterea razelor solare când se întorcea dintr-o călătorie de afaceri din Cairo și a privit pe geam Deșertul Sahara. El s-a gândit că tot potențialul de energie solară din deșert poate fi utilizat pentru a produce electricitate pentru industria alimentelor și a băuturilor, astfel încât companiile care lucrează în această industrie să fie net-zero.

Eșecul de dinaintea succesului

În 2016, Toufic și logodnica sa de la acea vreme au început să lucreze la primul prototip de cuptor alimentat de energie solară care să ajute brutăriile să își reducă costurile de producție și emisiile.

100.000 de dolari și doi ani de muncă au dus la un eșec. „Nu ne-a ieșit, am dat greș”, ne-a povestit Toufic.

„Nu am reușit să facem sistemul să atingă performanța de 300 de grade Celsius, am încercat aproape orice.”

Dar când alți antreprenori ar fi aruncat prosopul, el și logodnica sa au luat-o de la zero. În 2019 au început să lucreze la un nou prototip cu alți 150.000 de dolari furnizați de prieteni și familie, iar de data aceasta, efortul a meritat. În 2021, sistemul era complet funcțional și avea performanțele pe care cei doi și le doreau, ceea ce a însemnat că temperatura necesară pentru producție de 300 de grade Celsius a putut fi atinsă.

Un an mai târziu, în 2022, Partners with Sun a început colaborarea cu Cleanergy și Energy Innovation Hub, două acceleratoare care au oferit companiei 47.000 de dolari și sprijin tehnic și de antreprenoriat.

În vreme ce Toufic a explicat că există și alte cuptoare solare în afară de cel creat de el, acesta ne-a spus că ele nu funcționează decât dacă sunt scoase afară și nu au fost gândite pentru uz industrial.

Sistemul de cuptoare solare creat de Partners with Sun, de cealaltă parte, poate fi instalat în brutării, exact ca unul convențional pe gaz sau motorină în care sunt făcute pâinea și alte produse de panificație.

„Există și alte cuptoare solare pe care trebuie să le pui afară în soare direct, nu le poți instala într-o brutărie. Trebuie să instalezi cuptorul într-un anumit loc, nu poți să coci la nivel industrial afară”, ne-a spus fondatorul Partners with Sun.

Cuptorul solar al companiei poate fi implementat oriunde pe Pământ unde există energie solară, fie că este vorba de un loc în deșert sau într-o zonă rurală, iar dacă razele solare nu sunt la vedere timp de o zi, nu este nicio problemă. Toufic ne-a explicat că el a proiectat sistemul în așa fel încât să permită utilizarea unei surse secundare de energie, cum ar fi peletele din lemn în România, de exemplu.

Energie curată alternativă pentru funcționare continuă

De asemenea, energia produsă în exces în timpul unei zile foarte însorite poate fi convertită și stocată în hidrogen. Când este înnorat și energia solară nu poate fi folosită ca energie primară, hidrogenul stocat poate fi folosit pentru a produce energie termică, care este apoi transformată în electricitate pentru sistemul de coacere.

Pentru a demonstra că acest sistem funcționează și că poate produce pâine fără combustibili fosili, Toufic a început o colaborare cu o brutărie din Beirut, Liban, care folosește și în prezent cuptorul solar pentru a produce pâine pentru populație.

După succesul inițial, Partners with Sun vrea să se extindă și către alte piețe, practic peste tot în lume, iar Toufic ne-a spus că piața europeană, cea africană și cea americană se numără printre următoarele destinații posibile ale sistemului de coacere sustenabilă.

Pentru a-și extinde afacerea în țara natală, echipa din spatele Partners with Sun ar putea implementa cuptoarele solare în alte două brutării medii din Liban până la finalul acestui an, popularizând sistemul de producție alimentară cu energie curată.

„Am putea ajunge în Arabia Saudită sau în Dubai la anul, deoarece oamenii își schimbă mentalitatea legat de emisiile reduse și de energia curată”, ne-a comunicat reprezentantul.

„Ne-am propus să scoatem din uz cuptoarele pe combustibili fosili care alimentează industria alimentelor și a băuturilor înainte de 2030”, este visul lui Toufic Hamdan în ce privește decarbonizarea industriei.

În ce privește costul sistemului de sub 230.000 de dolari, Toufic îl vede ca fiind o investiție de durată care își scoate banii în timp. Astfel, într-o țară unde soarele este pe cer aproape tot timpul, cum este cazul Arabiei Saudite, valoarea cuptorului solar se recuperează în mai puțin de cinci ani de activitate. După aceea, el accelerează rata profitului făcut de brutărie.

Dacă ne orientăm către o țară unde soarele nu este prezent în mare parte din an pe cer, cum este Olanda, spre exemplu, fondatorul Partners with Sun ne-a spus că o brutărie de acolo folosește cam 80 de kilowați de energie pentru a produce pâine și alte produs de panificație. Prețul pentru energie local este de 50 de dolari per kilowatt. Cu aproximativ 73.000 de dolari economisiți anual din energie doar pentru coacere, cuptorul alimentat de energie solară își poate amortiza valoarea investiției chiar mai repede, deoarece Toufic ne-a explicat că energia este mai scumpă în Olanda decât este în Arabia Saudită.

Planuri pe termen lung și scurt pentru Partners with Sun

Ca orice antreprenor, Toufic Hamdan vrea ca propria sa companie să aibă succes. Pornind de la cuptorul său solar inovator, fondatorul Partners with Sun speră ca, într-o zi, compania sa să devină o multinațională care să aibă milioane de clienți care vor o bucățică din potențialul energiei solare.

Deocamdată, antreprenorul se concentrează pe anul 2023, care este unul destul de plin pentru start-up, deoarece există discuții de extindere către două brutării din Liban care vor să implementeze sistemul, dar și un alt potențial client în Olanda și altul de cealaltă parte a oceanului, în SUA.

De asemenea, până la finalul anului, fondatorul vrea ca echipa să crească la 50 de angajați și să înceapă acoperirea piețelor din Arabia Saudită și Dubai.