Potrivit Euronews.green, acesta este motivul pentru care antreprenorii din Liban fac trecerea de la cuptoarele pe motorină la cele pe energie solară, astfel încât oamenii să își poată permite să cumpere alimente simple, precum pâinea. Din cauza creșterii prețului energiei și a rezervelor limitate de hrană, o pâine a ajuns să coste și de șapte ori mai mult într-o singură lună în Liban.

Anul trecut am scris despre o echipă de cercetători care vor să creeze surse de energie fiabile pentru comunitățile din Africa și Asia care nu sunt conectate la un sistem public de furnizare a energiei electrice. Pentru a face acest lucru, ei vor folosi un electrolizor conectat la o baterie cu plumb, care ar trebui să fie o metodă avantajoasă din punct de vedere economic de a implementa aragazele pe bază de hidrogen.

Toufic Hamdan, creatorul sistemului de cuptoare cu energie solară și fondatorul start-up-ului Partners with Sun, a reușit să implementeze soluția dezvoltată de echipa sa într-o brutărie de lângă Beirut.

Hitaf Gazal, co-fondatorul Partners with Sun, a declarat că „acest cuptor îi va ajuta pe patronii brutăriilor să economisească 80% din costul motorinei într-o singură lună, iar astfel vor putea reduce și prețul pâinii care ajunge la consumatori.”

Toufic Hamdan explică faptul că acest sistem poate ajuta brutăriile să economisească aproximativ zece tone de motorină lunar.

Wissam Shamseddine, proprietarul brutăriei care folosește sistemul alimentat de soare, adaugă faptul că „ne ajută să economisim banii pe care îi dăm pe motorină, iar produsul final este și el mai bun.” Asta înseamnă că, mai multe astfel de cuptoare vor fi implementate, economiile de costuri și emisii ar fi semnificative, iar consumatorii ar urma să se bucure de produse mai bune.

Fondatorul Partners with Sun a declarat că „ne dorim ca de acum și până în 2030 să oprim funcționarea ultimului boiler pe motorină sau electricitate din rețea pentru producția de alimente și băuturi.”