Potrivit Energy Daily, o echipă de cercetători își dorește să combine energia generată de hidrogenul verde cu capabilitățile de stocare ale bateriilor pe bază de plumb.

Proiectul reprezintă un efort comun al Consortium for Battery Innovation și Horizon Europe, cu o finanțare de aproximativ 10 milioane de euro.

Toți cercetătorii și oamenii de știință implicați vor încerca să creeze surse de energie fiabile pentru comunitățile din Africa și Asia care nu sunt conectate la un sistem public de furnizare a energiei electrice.

Pentru a face acest lucru, ei vor folosi un electrolizor conectat la o baterie cu plumb, care ar trebui să fie o metodă avantajoasă din punct de vedere economic de a implementa aragazele pe bază de hidrogen.

Acest lucru este important pentru oamenii care încă folosesc cuptoare cu lemne, care potrivit Agenției Internaționale pentru Energie ar fi aproximativ 2.5 miliarde.

Dr. Carl Telford, manager pentru cercetare și inovație la CBI, a declarat că „suntem norocoși să avem o echipă incredibilă de parteneri care ne vor permite să dezvoltăm un concept complet nou, care nu va conține doar o baterie cu plumb specială concepută, ci și un microsistem de aprovizionare cu energie electrică și tehnologie pe bază de hidrogen cu baterii.”

„De asemenea, el va fi dezvoltat împreună cu experți în afaceri și din domeniul științelor sociale pentru a ne asigura că vom avea o diferență pozitivă pentru comunitățile care folosesc această tehnologie”, a adăugat el.

Patrick Clerens, consilier la LoCEL-H2, a declarat că „frumusețea acestui proiect constă în combinarea sistemelor de stocare pentru termen scurt și lung și prin integrarea diferitelor surse de energie.”

„Suntem siguri că rezultatele vor avansa integrarea energia regenerabilă în viețile comunităților care duc lipsă de această resursă, iar acest lucru va duce la reducerea dependenței lor de combustibilii fosili”, a adăugat el.