Potrivit Euronews.green, temperatura medie înregistrată de meteorologi în prima zi de joi a lunii iulie a fost de 17.08 grade Celsius. „Planeta tocmai a înregistrat cea mai fierbinte săptămână de până acum, potrivit datelor preliminare”, au declarat oficialii OMM.

Anul trecut, Europa a avut una dintre cele mai sumbre veri din istorie, atunci când 61.000 de oameni și-au pierdut viața din cauza problemelor cauzate de caniculă, iar anul acesta pare că situația s-ar putea repeta. Și acum, ca și anul trecut, Spania, Portugalia și Grecia sunt unele dintre cele mai afectate țări de temperaturile insuportabil de mari. Femeile și bătrânii sunt cele mai afectate segmente de populație în ce privește problemele cauzate de căldură.

Unul dintre motivele din spatele valurilor recente de caniculă este fenomenul global El Niño, o cauză directă a schimbărilor climatice. Acest episod climatic este asociat cu o creștere a temperaturilor din zona centrală și estică a Oceanului Pacific.

Drept consecință, temperaturile cresc la nivel global, iar efectele sunt resimțite și de polii mai reci ai planetei, întrucât calota glaciară din Antarctica a înregistrat niveluri minime istorice.

Termometrele din anumite orașe din Franța au ajuns și la 37-38 de grade Celsius duminică, spun experții, care avertizează că aceasta ar putea fi mai degrabă regula, decât excepția. Temperaturi similare au fost înregistrate și în vestul Germaniei.

Franța este una dintre țările cele mai bine pregătite în caz de caniculă, după un eveniment climatic periculos ce a avut loc acum 20 de ani. Astfel, oficialii au implementat sisteme publice care să informeze oamenii despre moduri prin care se pot răcorii, dar și care îi încurajeze să consume mai multă apă și mai puțin alcool.