Reuters scrie că informațiile date publicității au fost obținute cu ajutorul calculelor realizate de programe specializate, care au adunat datele de la sateliți, aeronave și stații meteorologice, printre alte surse.
Astfel, „această lună iunie a fost cea mai călduroasă la nivel global cu puțin peste 0.5 grade Celsius peste media înregistrată între 1991-2020, depășind astfel iunie 2019, recordul stabilit anterior”, avertizează experții.
Tot ei spun că, deși Europa a înregistrat temperaturi record, America de Nord, Asia și Australia de Est au înregistrat și ele temperaturi mai ridicate în luna iunie. Și ecosistemele marine au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate, întrucât efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice și ale fenomenului meteo El Nino au provocat apariția mai frecventă a ciclonilor tropicali, dar și o creștere în frecvența ploilor.
Experții de la Copernicus au declarat că „temperaturile inexplicabil de ridicate înregistrate la suprafața mărilor și oceanelor au fost vizibile în nordul Atlanticului... Valuri de caniculă marine au fost observate în Irlanda, Marea Britanie și Marea Baltică.”
Calota glaciară aflată în apele din jurul Antarcticii s-a micșorat cu 17% comparativ cu media sa, doborând astfel un alt record stabilit într-o lună iunie precedentă.
Anul acesta în luna iunie, temperatura înregistrată a fost cu 0.5 grade Celsius mai mare decât media și cu 0.1 grade mai mare decât recordul anterior, stabilit în 2019.
Comentezi?