Am explicat recent cum sunt reciclate smartphone-urile și de ce este crucial să îți trimiți chiar tu dispozitivul la reprocesat odată ce ajunge la finalul vieții. Acest lucru îți ajută și portofelul, însă mediul înconjurător are foarte mult de câștigat pentru că deșeurile electronice sunt deviate de la gropile de gunoi, iar componentele sunt folosite pentru producția de noi bunuri.

Pentru că smartphone-urile au devenit tot mai scumpe și mai fragile, din cauza unor funcții care necesită spate din sticlă, au apărut pe piață tot mai mulți producători de huse care oferă zeci de modele pentru sute de telefoane câteodată.

În funcție de materialul din care sunt fabricate, husele au prețuri diferite, oferă protecție mai bună sau mai puțin bună și rezistă chiar ele diferit la utilizare. Asta înseamnă că unele modele de huse au o durată mai lungă de viață decât altele și astfel, au șanse mai mici să ajungă deșeuri.

Unele dintre cele mai comune materiale din care sunt fabricate husele sunt plasticul, siliconul, cauciucul, metalul sau chiar pielea. Husele din plastic, de exemplu, sunt apreciate pentru durabilitate, prețul redus și faptul că sunt ușoare, în vreme ce modelele de gel / silicon sunt potrivite pentru absorbția șocurilor.

Cum să reciclăm husele de telefon

Problema cu husele telefoanelor este că acestea se pot acumula în număr mare, pentru că anual sunt aruncate mai bine de 1.6 miliarde de unități. Cum prevenim asta?

Din păcate, din cauza materialelor diverse din care sunt fabricate, husele nu pot fi reciclate colectiv și trebuie să fie procesate de companii specializate. Unii producători de telefoane pot prelua chiar ei husele uzate în containere speciale și să le trimită către companiile de reciclare.

Primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a-ți trimite husa la reciclat este să îi găsești o altă utilitate. De exemplu, dacă ai un prieten sau pe cineva în familie cu un model de telefon identic cu al tău și ai o husă în stare bună, i-o poți oferi pentru a-și proteja dispozitivul.

Alternativ, există alte moduri prin care poți oferi o nouă viață huselor uzate, cum ar fi să le transformi într-un spațiu de depozitare pentru bijuterii sau savonieră.

Totuși, când husa nu mai poate fi reîntrebuințată sau nu vrei să îți bați capul cu asta, caută companii specializate care se pot ocupa de reprocesarea ei pentru tine. În România, Vetter este una dintre companiile producătoare de accesorii pentru smartphone-uri care colectează huse uzate și le trimite spre reciclare.

La nivel internațional, Casetify este o companie care îți oferă un cupon în valoare de 15% pentru achiziționarea unei noi huse, dacă le-o trimiți pe cea veche. TerraCycle este o companie care reciclează accesorii de smartphone-uri, printre altele, și ar putea să te ajute să îți reciclezi husa de telefon, dacă le-o trimiți pe cea veche.

Cum se reciclează husele de telefon

În funcție de materialul din care sunt făcute, husele de telefon sunt mai ușor sau mai dificil de reciclat. Husele din piele, de exemplu, nu pot fi reciclate la fel de ușor ca alte modele, pentru că materialul nu poate fi reutilizat pentru producția de noi huse. În cel mai bun caz, acestea pot fi demontate, iar materialele, folosite pentru producția de alte accesorii sau produse din piele.

Pe de altă parte, modelele de plastic sau de cauciuc, de exemplu, pot fi procesate pentru a produce noi huse sau alte bunuri din materialele rezultate.

Am vorbit despre cum sunt reciclate aceste materiale în articole separate din seria „Cum se reciclează”.

În general, în ce privește husele dure din plastic, acestea sunt separate de celelalte tipuri de huse și sunt tocate în bucăți mici. Apoi, orice contaminant care ar putea degrada materia finită, cum ar fi cauciucul sau metalul, sunt îndepărtate, iar plasticul rămas este topit și reutilizat pentru producția noilor huse sau a altor bunuri. Husele fabricate din plastic reciclat sunt prezentate ca atare, iar calitatea lor nu ar trebui să difere prea mult față de cele produse din resurse virgine, exceptând faptul că amprenta lor de carbon este semnificativ mai mică.

Husele din cauciuc sunt un alt model popular printre utilizatorii de smartphone-uri care sunt reciclate tot separat și sunt, de cele mai multe ori, măcinate în granule mici, din care sunt produse noi modele sau covorașe, printre altele. Alternativ, cauciucul respectiv poate fi topit pentru a obține un soi de petrol, deși astfel, amprenta de carbon crește.

Uneori, husele de telefon pot fi fabricate din metal sau pot conține părți metalice mari, care pot fi reciclate destul de ușor. La fel ca în cazul plasticului, husele din metal sunt tocate în bucăți mici și topite, iar materia primă rezultată poate fi turnată în forme pentru a crea noi huse sau produse metalice cu amprentă mai mică de carbon.

Husele din lemn, destul de rar-întâlnite între utilizatori, pot fi reciclate similar cu alte produse din lemn, doar că acestea sunt de multe ori tratate, astfel că nu pot fi neapărat utilizate pentru a fabrica mobilă. De asemenea, dată fiind dimensiunea lor redusă, husele din lemn sunt potrivite pentru măcinare și integrarea în plăcile de PAL sau pot fi utilizate strict ca biomasă.

Cum extindem durata de utilizare a huselor de telefon

Cel mai bun mod prin care putem extinde durata de viață a huselor de telefon este să nu schimbăm telefonul în sine. În prezent, de la fiecare generație la cealaltă, producătorii de telefoane schimbă ușor dimensiunile sau poziționarea butoanelor, astfel că husele devin incompatibile. Dacă rămâi cu același telefon mai mult timp, îți păstrezi și husa și mai important, telefonul mobil, ceea ce aduce beneficii mai mari atât pentru economii, cât și pentru mediu.

Atunci când alegi o nouă husă pentru telefonul tău, încearcă să cumperi una de calitate, fără să cheltui prea mulți bani pe brandurile premium. Husele dure din plastic sunt unele dintre cele mai durabile, însă ține minte că cele transparente se îngălbenesc în timp. Husele de piele, deși durabile, sunt fabricate dintr-o materie primă de origine animală, deci nu prea merg mână în mână cu sustenabilitatea.

Dacă deții unul dintre modelele de iPhone 15 lansate de Apple anul trecut, nu cumpăra husele FineWoven, pentru că utilizatorii s-au plâns de faptul că ar fi fragilă, ceea ce înseamnă că probabil o vei arunca la scurt timp după ce o cumperi. În plus, materialul FineWoven este destul de nou pe piață, iar reciclabilitatea sa încă nu este cunoscută, chiar dacă aceste huse au un conținut de material reciclat de 68%.

De asemenea, atunci când îți schimbi telefonul, verifică dacă unul dintre prietenii tăi sau cineva din familie nu are deja același model, ca să îi donezi vechea ta husă.