Există două tipuri de metale, feroase și neferoase, iar ambele pot fi reprocesate la infinit, exact ca sticla. Acestea sunt două tipuri de materiale care nu își pierd proprietățile în urma reciclării, cât timp calitatea lor a fost de la început bună și nu au fost deteriorate de rugină, de exemplu.

Metalele feroase și cele neferoase au diferite proprietăți și sunt întrebuințate pentru scopuri diferite.

De exemplu, cele feroase au proprietăți magnetice, în vreme ce cele neferoase nu sunt atrase de magneți. Însă în ce privește coroziunea, metalele feroase pot fi afectate de contactul cu apa, spre deosebire de cele neferoase. De asemenea, metalele neferoase, cum ar fi aurul sau cuprul, sunt de cele mai multe ori mai valoroase.

Orice metal poate fi considerat feros dacă are în compoziție fier. De asemenea, datorită acestui lucru, cele neferoase sunt mai ușoare, însă în acest articol, ne interesează faptul că ambele tipuri pot fi reciclate la infinit fără a-și pierde proprietățile sau calitatea.

Cum se reciclează: sortarea metalelor, primul pas spre o nouă viață

Aluminiul și oțelul sunt două dintre cele mai des reciclate metale, potrivit experților, iar acest lucru este destul de evident, deoarece mulți producători de electronice, dar nu numai, au început să încorporeze aluminiu reciclat în produsele lor. Apple, de exemplu, este un producător care folosește doar aluminiu reciclat pentru a fabrica iPhone-urile și Mac-urile.

La fel ca în cazul altor produse, reciclarea metalelor începe prin colectare. Metalele, pentru că sunt mai valoroase decât alte tipuri de materiale, cum ar fi plasticul sau hârtia, sunt colectate și sortate mai atent de consumatori, dar și de companiile care le preiau.

Sortarea metalelor se face la centrele de colectare, care pot procesa materialul, în anumite cazuri, însă chiar consumatorii pot face acest lucru din start, pentru că sunt plătiți diferit în funcție de tipul de metal pe care îl predau.

Companiile de sortare vor fi atente mai ales la calitatea metalelor, pentru a-și da seama ce metale pot fi reciclate și la ce calitate.

De asemenea, pentru produsele care nu au metal în toată compoziția, acestea pot fi dezasamblate pentru ca metalele respective să fie recuperate, dacă acestea au o cotă de cel puțin 50% în produsul respectiv.

Fierul vechi trimis spre reciclat este sortat în baza calității, dar și tipului, iar pentru a vedea dacă este feros, specialiștii vor folosi magneți. Recent, au început să fie folosite și metode mai sofisticate, cum ar fi detectarea cu raze X.

Procesarea metalelor în noi produse

Primul pas pentru procesarea metalelor este compactarea tuturor produselor disponibile în cuburi mai mici, în baza tipului, pentru ca acestea să poată fi transportate mai ușor de benzile automate. Apoi, înainte ca materialele să fie procesate propriu-zis, ele sunt mărunțite sau tăiate în fâșii subțiri.

Motivul este că fâșiile și bucățile tocate mărunt sunt pot fi topite folosind mai puțină energie, ceea ce rezultă în mai puține emisii și o reciclare mai eficientă, per total. De aceea este importantă sortarea inițială, pentru că fiecare tip de metal în parte este topit la o anumită temperatură și un anumit timp, iar furnalele sunt optimizate special ținând cont de aceste criterii.

În funcție de cât de mare este furnalul respectiv și cât metal trebuie procesat, topirea poate dura doar câteva minute sau mai multe ore. Dacă încălzirea cuptoarelor se face cu energie regenerabilă, evident că procesul este mai sustenabil.

Înainte de a fi modelate în noi produse, metalele trebuie purificate pentru a se asigura o calitate optimă, lucru important mai ales pentru cele folosite în construcții sau care vor fi expuse la umezeală, de exemplu.

Una dintre cele mai populare metode de purificare este electroliza, care este același proces prin care se generează hidrogenul verde, doar că aici ea are alt scop. Magneții pot fi, de asemenea, folosiți, pentru separarea metalelor feroase de anumite impurități.

Cum se reciclează: ce putem face cu metalele reciclate și de ce contează

Metalele topite sunt transportate apoi de benzile automate în containere speciale către camerele de răcire, unde sunt modelate după cum dorește producătorul. Pot fi folosite și anumite produse chimice pentru a întări rezistența materialelor sau pentru a-i mări densitatea, la nevoie.

Doar în America de Nord sunt procesate 69% dintre metalele ajunse la finalul vieții, oțelul și fierul cumulând 50 de milioane de tone anual. Această cantitate este mai mare decât plasticul, hârtia și sticla reciclate într-un an.

Iar cu metalele reciclate putem face aproape orice, pentru că ele pot fi integrate și sunt, de multe ori, în aproape tot ce ne înconjoară, cum ar fi noi calculatoare, mașini, poduri, biciclete sau electrocasnice.

De ce este bine să reciclăm metalele

Reciclarea metalelor are foarte multe beneficii, unul dintre cele mai notabile fiind acela că nu ne mai bazăm la fel de mult pe resursele naturale și cheltuim mai puține resurse pe transport și procesarea inițială. Reciclarea metalelor, ca în cazul altor materiale, consumă mai puține resurse decât procesarea materiei virgine, ceea ce înseamnă mai puține emisii eliberate.

Dincolo de beneficiile evidente pentru planetă, reciclarea metalelor la scară largă are și beneficii economice importante, cum ar fi noi oportunități de angajare și venituri mai mari în comunitatea locală.

Fiind unele dintre cele mai des reciclate materiale din lume, metalele pot fi un exemplu pentru ca alte industrii din lume să înceapă să reproceseze mai multe materiale, pentru a reduce dependența de resurse naturale, dar și pentru a împuternici comunitățile locale.