Dacă ajunge în natură, sticla are nevoie de până la 4.000 de ani pentru a se descompune. În acest timp, ea poate face rău ecosistemelor în care ajunge, pentru că animalele pot călca pe ea sau o pot consuma accidental, rănindu-se grav.

Totuși, deși este unul dintre cele mai poluante tipuri de deșeuri, sticla este ușor reciclabilă și nu își pierde proprietățile în urma acestui proces. Datorită acestui lucru, ea poate fi reprocesată la infinit.

Cum se fabrică sticla

Sticla este unul dintre cele mai folosite produse de pe planetă, fiind implementată în clădiri și în obiectele pe care le folosim zilnic. Este fabricată din resurse care se găsesc în abundență, nisip, bicarbonat de sodiu și piatră de cuarț, elemente care sunt topite la temperaturi foarte mari. Odată ajunsă la aceste temperaturi, sticla se comportă ca un lichid, însă la temperaturi joase, ea se solidifică. De aceea o putem turna și modela în diverse forme.

Unii experți sunt de părere că sticla a fost produsă prima dată în jurul anului 3.500 î. Hr., de către egipteni sau mesopotamieni.

Colectarea și sortarea sticlei

Dacă ai citit articolele precedente din această serie, vei ști că totul începe cu colectarea propriu-zisă a acestor produse. Borcanele și sticlele sunt unele dintre cele mai ușor de reciclat, iar de obicei, sunt produsele pe care oamenii le aruncă cel mai des.

Există anumite tipuri de sticlă ce nu pot fi reciclate la comun cu celelalte, deoarece au nevoie de un tratament special, cum ar fi parbrizele, ușile culisante sau ecranele de computere.

Majoritatea autorităților locale se ocupă cu colectarea deșeurilor din sticlă, însă poți verifica dacă acest lucru este valabil și la tine în zonă, ca să fii sigur.

Cum se reciclează sticla și de ce ar trebui să facem acest lucru

Sticla este unul dintre cele mai ușor reciclabile materiale de pe glob, pentru că în principiu, tot ce trebuie să facem este să o încălzim suficient de tare pentru a o descompune, deși acest lucru variază de la un produs la altul.

Faptul că nu își pierde proprietățile este un bonus important, care ne permite în esență să o procesăm la infinit, lucru pe care ar trebui să îl facem, în ciuda faptului că ingredientele sunt disponibile în abundență.

În plus, reciclarea sticlei ne poate ajuta să economisim cantități importante de emisii provenite de la extragerea materiei prime necesare, care trebuie să fie extrasă prin procese clasice, care implică utilizarea de combustibili fosili.

Unii experți sunt de părere că, prin reciclarea unei tone de sticlă, putem economisi 1.2 tone de materie primă, respectiv 580 de kilograme de emisii CO2 în lanțul valoric. De asemenea, poluarea aerului se poate reduce cu 20%, iar cea a apei, cu 50%.

Înainte de a fi reciclată, sticla trebuie să fie mai întâi sortată, întrucât există diferite tipuri de sticlă, în diferite culori și cu diferite tipuri de tratamente aplicate, care ar putea necesita un tip special de procesare.

Containerele de sticlă colorate sunt sortate mecanic, în vreme ce restul sunt zdrobite și curățate de posibilii contaminanți.

După ce este transformată în particule de mici dimensiuni, în funcție de viitorul produs în care va fi integrată, sticla poate fi tratată cu o anumită culoare sau cu diferite materiale pentru a produce sticlă mai rezistentă sau flexibilă, de exemplu.

Apoi, aceasta este din nou topită la temperaturi foarte mari și modelată în diverse forme, cum ar fi sticle sau borcane. Sticla poate fi turnată în diferite produse, cum ar fi recipiente de băut, sisteme pentru filtrarea apei sau chiar ferestre groase, tratate special pentru o eficiență energetică mai bună.

Becurile, ferestrele, oglinzile sau lentilele de ochelari sunt o parte dintre tipurile de sticlă ce sunt reciclate prin procese mai complexe.

Cum pregătim sticla pentru reciclare

În România, rata de reciclare a sticlei pentru anul 2014 a fost de doar 54.2%, ceea ce înseamnă că puțin peste 54 de sticle din 100 erau trimise spre a fi reprocesate, în vreme ce media europeană de la acea vreme era de 74%.

Spre deosebire de plastic sau hârtie, sticla este mai ușor de pregătit în teorie, pentru că trebuie spălată și uscată. Sticlele și borcanele pot fi trimise spre reciclat cu etichetele atașate, însă capacele și dopurile trebuie îndepărtate, pentru că ele vor fi reciclate separat.

Ai grijă ca recipientul sau sticla pe care vrei să o predai colectorului să nu se spargă, iar dacă acest lucru se întâmplă, încearcă să o înfășori pentru a preveni rănirea manipulatorului.

Poate nu știai lucrul acesta, dar prin reciclarea unei singure sticle de sticlă, se economisește suficientă energie pentru a alimenta un bec de 15wați timp de 24 de ore.