Săptămâna trecută am scris despre cum se reciclează plasticul și cum îl putem reintroduce în economie ca pe o piatră de temelie utilă. De data aceasta, vom explica cum este fabricată hârtia din resursa virgină, cum este reciclată și ce putem face cu ea după acest proces.

Cum se fabrică hârtia

Comparativ cu plasticul, fabricarea hârtiei este un proces cu o amprentă de carbon tehnic mai mică, întrucât nu trebuie să consumăm o cantitate la fel de mare de combustibili fosili pentru a prelucra materia primă (lemnul).

Hârtia este și un material care se regăsește în economie de mai mult timp, iar unii cercetători sunt de părere că aceasta a fost folosită pentru prima dată în China în secolul al II-lea d. Hr. ca o alternativă pentru scris la mătase. Desigur, la vremea respectivă, populația planetei era mult mai mică, iar un număr și mai mic de oameni aveau posibilitatea de a-și înșira gândurile pe o coală.

Apoi, la o distanță de aproximativ 1.000 de ani, hârtia a început să fie produsă la scară largă în Europa, iar acest lucru a dus la mișcarea mai rapidă și mai precisă a informației.

În general, hârtia este fabricată din copacii cu lemn moale, cum ar fi molidul sau pinul. Pentru a obține hârtia, nu putem doar să tăiem un copac și să obținem materialul. Aceasta este produsă în urma procesului prin care lemnul se transformă în pulpă.

Pulpa se obține fie prin procese chimice, fie prin procese mecanice, însă ambele duc la același rezultat, obținerea hârtiei.

Colectarea hârtiei

Sigur că procesul de producție este puțin mai complicat de atât, însă vrem să trecem la partea care ne interesează cu adevărat, anume reciclarea. După ce ai folosit o coală de hârtie, iar aceasta nu îți mai este utilă, ce poți face cu ea?

Asemănător plasticului, cel mai important aspect este colectarea și păstrarea materialului într-o stare cât mai bună.

Atunci când arunci hârtia, trebuie să te asiguri că o separi de alte deșeuri care ar putea să o contamineze. Hârtia contaminată cu mâncare, grăsime sau chimicale, va fi aruncată la groapa de gunoi, pentru că nu poate fi reprocesată indiferent de procesele la care va fi supusă.

După ce ai reușit să o colectezi separat, companiile specializate vor veni să o ridice și o vor transporta mai departe la centrele de sortare, care nu reprezintă însă destinația finală a produsului lemnos.

Hârtia poate fi sortată în baza mai multor criterii, unul dintre acestea fiind textura ei. Așadar, hârtia lucioasă dintr-o revistă va fi procesată separat de cea care a fost într-un ziar, de exemplu.

Cum se reciclează hârtia

După sortare, hârtia este verificată din nou de contaminanți, iar bucățile bune sunt puse laolaltă în baloți și trimise către morile de hârtie. Odată ajunși la aceste mori, baloții sunt mărunțiți, iar bucățelele sunt înmuiate în apă și chimicale, cum ar fi peroxidul de hidrogen sau hidroxidul de sodiu. Acest proces transformă hârtia în fibră de hârtie.

Rezultatul este același material care cel obținut prin procesarea copacilor, o pulpă umedă. Există anumiți contaminanți care pot rămâne pe hârtie până ce aceasta este reciclată, cum ar fi agrafele, banda adezivă sau timbrele, care pot fi îndepărtate cu ușurință pentru următorul pas.

Șansele sunt ca hârtia reciclată să fie imprimată sau marcată cu diverse instrumente de scris, ceea ce înseamnă că trebuie purificată înainte de a fi reutilizată. Acest lucru se realizează folosind bazine specializate, pline cu chimicale și bule de aer, care ajută la îndepărtarea cernelii.

În acest moment, pulpa are o compoziție de 99% apă, respectiv 1% fibră de hârtie și este gata de a trece la următorul pas, anume mașinăria de fabricat hârtie.

După acest pas, pulpa rezultată este stoarsă de niște roți foarte mari pentru a îndepărta umezeala, iar apoi este trecută prin alte role fierbinți, de unde ies colile lungi de hârtie.

Utilitatea hârtiei reciclate

Hârtia reciclată este utilizată pentru a crea noi produse din hârtie, inclusiv hârtia pentru birotică, ziarele sau cartoanele. În lumea sustenabilă aflată în continuă dezvoltare în care ne dorim să trăim, hârtia este utilizată și pentru utilizarea de sacoșelor de cumpărături eco-friendly sau a cartoanelor de ouă.

Dacă avem grijă de ea cât timp o utilizăm și dacă o aruncăm unde și cum trebuie, fără a-i altera proprietățile, hârtia poate fi unul dintre cele mai ușor reciclabile materiale din economia actuală, pentru că nu avem nevoie de foarte multă energie pentru a o reprocesa. În plus, o bucată de hârtie poate fi reciclată de 5-7 ori înainte de a-și pierde toate proprietățile, deci ar trebui să ne asigurăm că acest lucru chiar se întâmplă, în loc să tăiem copacii care captează emisii de carbon și ne oferă în schimb oxigen.