Astfel, în 2023 interesul pentru materiale izolatoare se află la cel mai ridicat nivel de până acum, cu o creștere de 15% a cererii și de 16,17% a volumelor, la peste 120.000 mp lunar, față de anul trecut pentru acest tip de produse, potrivit acestora.

Consumatorii români vor să reducă cât de mult posibil cheltuielile lunare la utilități, iar prezența izolațiilor termice în pardoseli reduce facturile la energie termică cu peste 30% lunar. Astfel, printre cele mai căutate soluții de izolare, de dezvoltatori imobiliari și persoane fizice, se află izolațiile pentru încălzirea prin pardoseală care contribuie cel mai mult reducerea costurilor cu energia termică, având o cerere în creștere cu 15% anul acesta, urmate de izolațiile reflective și cele premium pentru parchet multistrat, potrivit ISOTECKLINE.

Cele mai multe solicitări de izolații termice sunt înregistrate în București-Ilfov, Cluj, Timișoara și Oradea, iar valoarea unei comenzi variază între 200 euro și 2.000 euro.

“Calitatea izolării termice a devenit unul dintre principalele motive în alegerea și achiziționarea unei locuinței, atât pentru reducerea cheltuielilor lunare, cât și pentru confortul termic ridicat, în special pe perioada iernii când consumul de gaze este mare. Prin urmare, un apartament sau o casă izolată termic cu materiale de calitate își găsește mai repede un cumpărător decât o locuință care înregistrează pierderi de căldură. Cele mai căutate materiale sunt izolațiile pentru pardoseli din categoria premium, care contribuie la menținerea confortului termic în locuințe și la reducerea costurilor la utilități, dar sesizăm un interes tot mai mare pentru soluții pentru încălzirea prin pardoseală. În plus, pe lângă sporirea confortului termic, materialele izolatoare pentru pardoseli vin cu un avantaj suplimentar, cel al protecției împotriva umezelii”, declară Cristian Bădescu, CEO ISOTECKLINE, parte din grupul INATECH.

Totodată, izolațiile termice reflective, pentru izolarea tavanului și a pereților, sunt tot mai folosite de dezvoltatori imobiliari și constructori în construcția caselor, atât pentru a reduce consumul de căldură pe timp de iarnă, cât și pentru a menține o temperatură optimă pe timpul verii.

“Cu o creștere constantă a prețurilor la energia termică, românii se confruntă cu un efort financiar tot mai mare pentru a-și menține locuințele la o temperatură confortabilă în sezonul rece. În acest context, investiția în izolații termice eficiente devine o opțiune atractivă pentru mulți proprietari de case și apartamente, obținând astfel o reducere de 30% a cheltuielilor lunare cu energia. În plus, pe lângă această rațiune, românii preferă izolațiile termice mai scumpe, dar de calitate, fabricate în România, cu o eficiență pe o durată de zeci de ani de la instalare. De asemenea, izolațiile termice sunt produse ecologice, nu conțin substanțe toxice organismului și nu prezintă emisii radioactive, fiind reciclabile 100%”, explică Cristian Bădescu, CEO ISOTECKLINE, parte din grupul INATECH.

Izolațiile fonice și acustice reprezintă, de asemenea, un interes crescut pentru dezvoltatorii imobiliari, cu precădere pentru a combate zgomotul de impact în apartamente.

Beneficiile izolațiilor termice sunt multiple, incluzând reducerea costurilor cu încălzirea, îmbunătățirea confortului termic al locuinței și contribuția la protejarea mediului înconjurător. Prin izolarea adecvată a pereților, a acoperișului și a ferestrelor, se poate reduce semnificativ pierderea de căldură din locuință, ceea ce duce la o mai bună eficiență energetică și la economii semnificative pe termen lung.