Experții de la Universitatea din Plymouth au scris în anul 2019 că erau produse în fiecare an circa 1.4 miliarde de telefoane mobile, iar în 2022, Statista susținea că au fost vândute aproximativ 1.39 miliarde de smartphone-uri, deci producția cu siguranță a crescut.

Din ce sunt produse smartphone-urile

În trecut, telefoanele inteligente erau fabricate din plastic sau metal (aluminiu), dar aici ne referim la carcasa exterioară. Începând cu 2016 - 2017, sticla a început să devină un material mai dorit de către producători, pentru că favoriza implementarea încărcării wireless, iar materiale mai exotice, precum pielea ecologică sau ceramica, erau folosite pe modelele mai scumpe.

În prezent, ramele telefoanelor sunt fabricate din metal sau plastic, iar oțelul inoxidabil este rezervat pentru modelele de top. Totuși, unii producători au început să folosească titanul ca material pentru ramele smartphone-urilor de top, dar trebuie menționat că este vorba doar despre un strat subțire de titan (sub un milimetru), rama fiind de fapt produsă din aluminiu.

Însă un smartphone este mai mult decât carcasa lui exterioară. Chiar și touchscreen-ul conține un tip de metal care permite funcționalitatea atingerii. World Economic Forum a detaliat componentele metalice ce se regăsesc într-un telefon inteligent, iar experții explică faptul că ecranul conține indiu, un metal foarte conductiv și transparent.

Și afișajul telefonului poate conține mai multe metale rare, cum ar fi europiu sau terbiu, deși conținutul panourilor diferă în funcție de tehnologia ecranului (LCD sau OLED). Cuprul, nichelul și tantalul sunt folosite pentru producția componentelor electronice ce se regăsesc pe placa de bază. Printre acestea se numără procesorul sau cititorul de cartele SIM.

Aproape toate telefoanele mobile din prezent folosesc baterii litiu-ion, care conțin materiale importante, în vreme ce motorul pentru vibrații, microfonul și boxele sunt produse din nichel și magneți, printre altele. Aurul este un metal prețios extrem de important pentru electronice, dată fiind conductivitatea lui foarte bună și este folosit în procesoarele telefoanelor.

Desigur că vorbim despre cantități mici de materiale folosite în fiecare dispozitiv, însă numărul lor foarte mare face ca impactul să fie unul foarte mare.

Cum sunt reciclate smartphone-urile

Înainte de a recicla un telefon mobil, este mai bine să îl dăm mai departe până atunci când nu mai poate fi folosit ca dispozitiv mobil de comunicație. Dacă îți vinzi sau donezi telefonul, îi vei prelungi durata de viață și îi vei reduce amprenta generală de carbon.

Însă când în sfârșit vine vremea să îl duci la centrul de reciclare, reprocesarea unui smartphone este ceva mai dificilă decât reciclarea hârtiei, de exemplu. Datorită multitudinii de componente ce se găsesc înăuntru, toate smartphone-urile trebuie mai întâi dezasamblate, iar fiecare componentă trebuie extrasă și reciclată individual.

MobileMuster explică faptul că procesul de reciclare al companiei permite recuperarea a 89% din componentele ce se găsesc într-un smartphone obișnuit.

„Acestea sunt sortate și dezasamblate pe componente individuale: baterii, plăci de circuite, carcase, ecrane, accesorii și ambalaje. Toate componentele sunt procesate separate prin măcinare, zdrobire sau topire pentru a maximiza șansele de recuperare”, explică reprezentanții companiei.

Multe dintre materialele recuperate dintr-un smartphone vechi pot fi folosite pentru a produce un model nou, alte electronice sau chiar alte bunuri. Bateria litiu-ion, de exemplu, poate fi reciclată pentru a extrage masa neagră și pentru a o reutiliza atunci când producem noi celule cu litiu.

Metalele prețioase, cum este aurul sau cuprul, pot fi extrase de pe placa de bază și utilizate pentru a fabrica noi plăci de bază pentru telefoane sau laptopuri, de exemplu.

Carcasa exterioară este o altă componentă ce poate fi reciclată cu ușurință, mai ales dacă vorbim de aluminiu. Aluminiul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi rame pentru smartphone-uri sau carcase exterioare pentru laptopuri.

Dacă telefonul este trimis în ambalajul său original de carton, atunci și acesta va fi reciclat de centrul respectiv și folosit pentru ambalarea viitoarelor produse.

Beneficiile reciclării smartphone-urilor

Reciclarea smartphone-urilor uzate aduce beneficii atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru economie. Nu doar că prevenim acumularea acestor dispozitive în gropile de gunoi, unde pot deveni un factor de risc foarte mare pentru mediu, dar putem recupera materiale esențiale pe care le putem folosi pentru a reduce dependența de resursele naturale ale planetei.

În același timp, reciclarea unui milion de telefoane mobile poate reduce o cantitate de emisii de carbon similară cu cea a scoaterii din circulație a peste 1,300 de mașini timp de un an. Reciclarea smartphone-urilor contribuie și la dezvoltarea unei economii circulare în industria electronicelor, astfel că producătorii pot avea materiale gata de implementat pentru noile dispozitive.

Un alt beneficiu este costul redus, efortul mai mic și managementul mai bun al consumului de energie, fiindcă reprocesarea materialelor este mai economică din punct de vedere energetic decât prelucrarea resurselor virgine.

Reciclarea metalelor prețioase, cum este aurul, argintul sau cuprul, ne va ajuta să prevenim epuizarea acestor resurse naturale, care sunt extrase din depozite naturale limitate.

Mulți producători și companii facilitează reciclarea și reutilizarea telefoanelor, prin programele de trade-in. Astfel, poți primi credit pentru achiziții viitoare, în schimbul vechiului tău telefon, care va fi recondiționat sau reciclat în mod responsabil.

Dacă vrei să fii chiar mai sustenabil, poți să te întrebi dacă ai cu adevărat nevoie de un nou telefon, fiindcă presiunea de a cumpăra ultimul model poate fi mare, chiar dacă cel actual încă funcționează așa cum ar trebui.

Totodată, înainte de a achiziționa un nou smartphone, mai ales dacă va fi pentru cineva care nu are nevoie de cel mai nou sau puternic model, poți opta pentru un model mai vechi care să ofere o experiență similară, dar la un preț mai mic și cu o amprentă de carbon mult mai redusă.