Euronews.green scrie că una dintre regiunile care a declarat stare de urgență ca urmare a lipsei ploilor chiar și trei ani în anumite zone este Catalonia, iar lacurile de acumulare se află la o capacitate de doar 16% din total. Conform experților din cadrul Observatorului European al Secetei, aproximativ 17% din teritoriile statelor membre UE sunt în prezent afectate de secetă, unele mai tare decât altele.

Andrea Toreti, coordonatorul Serviciului Climatic European Copernicus, a declarat că „dacă analizăm situația din prezent în baza datelor pe care le avem acum disponibile, vedem că multe regiuni din zona Mediteranei sunt în stadiu de avertisment sau de alertă de secetă.”

Sicilia este una dintre regiunile cele mai dur afectate și face parte din teritoriile cel mai grav afectate de lipsa precipitațiilor, astfel că autoritățile au declarat „stare de dezastru natural”. Ianuarie a fost a cincea lună consecutivă în regiune când nivelul precipitațiilor a fost mai redus decât media.

În ciuda faptului că săptămâna trecută a plouat suficient în Italia pentru a restabili echilibrul în majoritatea regiunilor, nivelul precipitațiilor nu a fost satisfăcător pentru Sicilia.

Nu doar Europa se confruntă cu o astfel de situație, astfel că și Marocul se află în al șaselea an de secetă, iar în prezent, nivelul de precipitații este cu 70% mai mic decât media, spun oficialii.

„În unele dintre aceste regiuni nu a existat o recuperare completă. Iar acum avem parte din nou de precipitații scăzute și de temperaturi ridicate, pe deasupra”, adaugă Toreti.

Topirea zăpezii este un alt motiv pentru care nivelul apelor nu poate ajunge la normal, pentru că în trecut, temperaturile scăzute au însemnat că zăpada se acumula pe durata iernii, iar primăvara, aceasta se topea, ceea ce duce la creșterea nivelului apelor. Însă pentru că iarna aceasta a fost una dintre cele mai călduroase, nu a fost suficientă zăpadă pentru a facilita topirea și completarea nivelului apelor.

„Practic ceea ce se întâmplă acum este că Europa se confruntă cu o schimbare a regimului de precipitații”, explică Toreti.

„Dacă nu acționăm mai bine acum la nivel global, Europa se va confrunta cu situații și mai grave din punct de vedere al lipsei precipitațiilor. Ne vom confrunta cu valuri de caniculă, dar și cu precipitații foarte abundente”, adaugă acesta.