În ce privește producția lemnului, cu toții știm că acesta provine, în primul rând, de la copaci. Însă, cum este cazul altor materiale despre care am mai scris în această serie, pentru a putea fi utilizat în procesul de producție, lemnul trebuie procesat, lucru care poate avea loc în mai multe moduri, în funcție de modul în care va fi întrebuințat.

Astfel, pentru diferitele tipuri de produse ce pot fi fabricate din lemn, acesta trebuie tăiat în diverse forme și mărimi, care pot fi procesate mai departe pentru producția de hârtie, mese, uși sau chiar case. Anumite tratamente pot fi aplicate pentru a împiedica îmbătrânirea sau pentru a proteja lemnul de factorii externi.

Cum se reciclează lemnul

În funcție de tipul de lemn, dacă acesta este sau nu tratat, procesul de reciclarea poate diferi, însă în general, odată ce este colectat și trimis la centrele de reciclat, lemnul sau așchiile de lemn sunt sortate și separate. Acest lucru pregătește lemnul pentru procesul de reciclare.

Mărunțitorii de lemn sunt mașinăriile speciale care se ocupă de tocarea lemnului în diferite forme și dimensiuni, în funcție de modul în care vor fi utilizate, fie că e vorba de mobilă, biomasă sau plăci de lemn.

În general, bucățile mai mari de lemn obținute în urma reciclării sunt transformate în mobilă sau materiale de construcții, în vreme ce părțile mai mici sunt transformate în așternut pentru animale.

Experții EGGER, o companie producătoare de semifabricate din lemn fondată în Austria, cu activități și în România, au declarat pentru Green Start-Up că „este important de reținut că procesul de reciclare a lemnului poate implica diferite metode, cum ar fi așchiere, măcinare, mărunțire sau re-frezare, în funcție de utilizarea preconizată a lemnului reciclat. În plus, capacitățile de reciclare a lemnului pot varia în funcție de nivelul de contaminare, de prezența finisajelor sau a tratamentelor și de cerințele specifice ale instalațiilor de reciclare.”

„Sortarea și pregătirea corespunzătoare sunt esențiale pentru a maximiza potențialul de reciclare a materialelor din lemn”, adaugă aceștia.

De ce este important să reciclăm lemnul

Reciclarea lemnului este importantă din mai multe motive, care vizează atât consumatorul final, cât și companiile și comunitățile. Pentru EGGER Romania, această activitate este importantă, în primul rând, pentru conservarea resurselor.

Prin reutilizarea și recondiționarea produselor din lemn, companiile pot reduce cererea de materie primă, scăzând exploatarea acestui material foarte valoros. Reciclarea lemnului reduce, așadar, nevoia de exploatare forestieră excesivă, contribuind la protejarea ecosistemelor și a biodiversității.

Un alt argument pro reciclare este acela că ea permite reducerea deșeurilor de lemn care ajung la gropile de gunoi sau la incineratoare.

„Eliminarea lemnului în aceste moduri poate fi costisitoare și dăunătoare pentru mediu, deoarece contribuie la problemele legate de spațiul de depozitare, la emisii și la o potențială contaminare a apelor subterane”, spun oficialii EGGER.

Economiile de energie sunt și ele un argument important. Reprocesarea lemnului reciclat necesită adesea mai puțină energie în comparație cu producerea unor noi bunuri din lemn brut. Această eficiență energetică poate genera economii de costuri pentru companiile producătoare de lemn – iar EGGER este o companie care pune accent pe eficiența energetică inclusiv, lucru pe care îl realizează și cu ajutorul reciclării. De asemenea, reprocesarea materialelor lemnoase ajută la reducerea amprentei de carbon asociate cu prelucrarea lemnului.

Ni s-a explicat și faptul că „reciclarea lemnului determină inovare în dezvoltarea produselor. Companiile pot explora noi modalități de refolosire a deșeurilor de lemn, creând produse noi care răspund cerințelor și tendințelor în schimbare ale consumatorilor. Acest lucru poate deschide noi oportunități de piață și fluxuri de venituri.”

Ce tipuri de lemn pot fi reciclate

EGGER Romania reciclează mai multe tipuri de deșeuri de lemn, iar în general, reciclarea tipurilor de lemn diferă de la o companie la alta. Totuși, trebuie reținut faptul că aproape toate tipurile de lemn pot fi reciclate sau reîntrebuințate.

„În primul rând, paleți, resturi de paleți, tamburi pentru cabluri și orice alte tipuri de ambalaje confecționate din lemn netratat, de diferite dimensiuni, care nu mai pot fi utilizate în scopul pentru care au fost produse. Apoi, reciclăm rumeguș, talaș, așchii, resturi de scândură și furnir, resturi debitare PAL, mobilier uzat, tâmplărie, lemn din cofraje, sau ceea ce înseamnă deșeuri de lemn din construcții și demolări.”

În ce privește de câte ori putem prelucra lemnul, acesta se poate recicla de multe ori, însă potențialul de reciclare sau de reutilizare depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de lemn, de calitatea lui și de utilizarea finală prevăzută.

„De exemplu, lemnul masiv, cum ar fi lemnul de esență tare, poate fi refolosit de mai multe ori dacă este întreținut corespunzător. Cu toate acestea, produsele din lemn prelucrat, cum ar fi plăcile aglomerate sau MDF, pot avea un potențial de reciclare mai limitat din cauza compoziției lor și a susceptibilității la degradare în timp”, au menționat oficialii EGGER România pentru Green Start-Up.

După ce s-a determinat calitatea lemnului, care este adesea cel mai important aspect când vine vorba de reciclare, intervine procesul de reciclare în sine, care poate influența numărul de etape de reciclare a lemnului.

Fiecare ciclu de reciclare poate duce la o pierdere de material sau la o reducere a calității, astfel încât procesul trebuie gestionat cu atenție pentru a menține integritatea lemnului. Contaminanții, cum ar fi vopselele, acoperirile, adezivii sau feroneria, pot limita de asemenea capacitatea de reciclare a lemnului. Cu cât lemnul este mai pur și mai necontaminat, cu atât poate fi reciclat de mai multe ori.

Cum putem întrebuința lemnul reciclat

Lemnul reciclat la EGGER Romania se folosește, cu preponderență, pentru producția plăcilor de PAL, acestea fiind materia primă principală utilizată în producția mobilei. Astfel, EGGER Romania a ajuns la un grad de utilizare a lemnului reciclat în producția de Plăci Aglomerate din Lemn de peste 20%, mulțumită celor cinci centre de recoltare a deșeurilor de lemn deschise de companie, în România, până în prezent. La EGGER, din toată materia primă utilizată pentru producția de PAL, 83% este reprezentată de co-produse și lemn reciclat.

„Coprodusele provenite din etapele industriale de prelucrare a lemnului, cum ar fi așchiile de lemn, rumegușul și lemnul mărunțit, au găsit o întrebuințare valoroasă la fabrica EGGER de la Rădăuți. Reziduurile din industria mobilei, atât cele pre-consumator, rezultate din procesele de producție, cât și cele post-consumator, precum lemnul de la paleți, cutii de transport, șantiere, mobilier, uși de interior și parchet, sunt valorificate în cadrul operațiunilor de producție ale companiei”, ne-au comunicat reprezentanții EGGER România.

Mai mult, cazanul termic al centralei pe biomasă de la Rădăuți generează energie termică sub formă de abur, care este folosită apoi pentru producția de energie electrică și pentru uscarea așchiilor de lemn.

Acest proces reduce necesitatea utilizării gazelor naturale. După etapa de cogenerare, apa fierbinte este utilizată în scopuri tehnologice, cum ar fi spălarea și încălzirea buștenilor, dar și ca agent termic în procesul de producție.

Compania a realizat o îmbunătățire a eficienței energetice cu 11,5% față de 2021, în mare parte datorită modernizării și investițiilor în tehnologie avansată. Astfel, 76% din combustibilul utilizat de EGGER provine din surse regenerabile. În plus, 53% din necesarul energetic al platformei din Rădăuți este satisfăcut din surse regenerabile.

Reciclarea lemnului în România

Pentru a afla mai multe despre rata de reciclare a lemnului la noi în țară, i-am întrebat pe reprezentanții companiei dacă există statistici prin care să se poată ține o evidență a performanței de reprocesare a materialelor lemnoase.

De la oficialii EGGER am aflat că „în România nu există cifre statistice care să evidențieze acest tip de deșeu. Singurele date disponibile sunt pentru deșeurile de ambalaj din lemn, iar în anul 2022, din 639 de mii de tone de ambalaj din lemn puse pe piață, au fost reciclate aproximativ 390 de mii de tone, respectiv 61%.”

Astfel, deși nu există date concrete privind toată masa lemnoasă din România, o veste bună este că 61% din deșeurile de ambalaj din lemn sunt reciclate, chiar dacă se pot face îmbunătățiri privind acest aspect.